Rutinerad 16-åring spås vinna ”Idol” – Svenska Dagbladet


Allt är farfars förtjänst. Som liten gick Lisa Ajax alltid runt och sjöng, och en dag sade hennes farfar att ”hon kan ju sjunga, hon måste gå i sångskola!”. Sagt och gjort.

Hennes mamma letade på nätet efter sånglärare, och sedan Lisa Ajax var sex år gammal har hon skolats hos en pedagog.

Samma år som hon började ta sånglektioner kom ”Idol” till Sverige.

- När det började sändas sade jag att när jag blir 16 ska jag också söka, berättar hon på telefon under sin lunchrast på Fryshusets Gymnasium i Stockholm.

Hon har nyss börjat på det estetiska programmet, men det här blir hennes sista dag i skolan på ett dag. För ja, Lisa Ajax sökte ju till ”Idol” när hon fyllt 16 år så som hon lovat sig själv. Hennes farfar gick bort för ett och ett halvt år sedan, men han hade garanterat varit stolt över sitt barnbarn.

Juryns Laila Bagge Wahlgren jublade högt efter hennes audition och förutspådde att den unga sångerskan från Järfälla kommer att stå som segrare när tv-tävlingen avgörs i december.

- Jag blev riktigt chockad. Det var skitkul, men det känns lite overkligt, säger Lisa Ajax.

Hon är en av de yngsta deltagarna i årets ”Idol”, men hon är också en av dem med mest scenvana. Hon tävlade i Lilla Melodifestivalen 2013 och har deltagit i sångtävlingar och talangjakter i Sverige, Italien, Polen och Tyskland.

- När jag var åtta år började jag tävla i Sverige, och när jag var tolv började jag utomlands. Vi brukar åka flera stycken, jag och mina kompisar som också sjunger. Det är skitkul, berättar hon.

Även om hon har vanan inne när det kommer till att tävla i musik är ”Idol” en helt ny erfarenhet. Folk känner redan igen henne på gatan, och allt känns mer ”på riktigt”. På gott och ont.

- Jag visste inte hur tufft det var. Nu ser man hur svårt det är och hur lite sömn man får. Det tar verkligen på krafterna när man är där, konstaterar Lisa Ajax, men tillägger snabbt:

- Men det är ju värt det.

Målet är solklart: En karriär som artist.

- Det är min dröm att kunna leva på musiken, och det här är en skitbra början. Det kan ju bli hur stort som helst.

Läs mer här:


Källa: Rutinerad 16-åring spås vinna ”Idol” – Svenska Dagbladet