Recension: Darin är ”Idol”-produkten som blev kött och blod


dzaNNY

Darin är ute på sin åttonde popsafari.

ALBUM
*3geting
Darin
”Tvillingen”

Genre: Pop
Vem: Darin Zanyar, 30, slog igenom i den allra första säsongen av ”Idol” (2004). Han var med i ”Melodifestivalen” 2010 och fick ett andra genombrott efter deltagandet i ”Så mycket bättre” två år senare.
Vad: Darins andra album på svenska, efter sex engelskspråkiga album. Han har jobbat med låtskrivare och producenter som Smith & Thell, Ollie Olson och Lars Halapi. I februari inleder han en stor Sverigeturné.
Bästa spår: ”Den här sången”, ”Mardröm”, ”Allt som vi sa”.

*rad avstand

*rad avstand

Fram till i dag har Darin släppt sju album. Samtliga sju har toppat den svenska albumlistan.
Med ”Tvillingen” kan han passera självaste Håkan Hellström (Håkan är noterad för sju förstaplatser, men har också en retlig andraplats genom ”Ett kolikbarns bekännelser”).

*rad avstand
Inga jämförelser i övrigt?

*rad avstand
De flesta paralleller kan avfärdas som rejält krystade, men en gemensam nämnare är att bilden av Darin – precis som i fallet Håkan – blir komplett först när man hör honom framföra sina låtar live.
Visst, Darin slog igenom i något så lättviktigt som en tv-sänd talangjakt och har ägnat största delen av sin karriär åt att jaga pophits, men hans röst har en närvaro som få svenska artistkollegor kan matcha.

*rad avstand
Det hjälper inte hela vägen när låtarna är lika klichétyngda som ”Palmerna i stan” – ett slags sent svar till Orups ”Magaluf” – eller smått hopplösa ”Ja må du leva”, som låter som en Östen me Resten-schlager i mina öron.
Men för det mesta navigerar Darin säkert och tryggt genom ett lättillgängligt svenskt poplandskap som Per Gessle, Ted Gärdestad och, i viss mån, Jocke Berg tidigare färglagt.

*rad avstand
Skillnaden mot förra albumet ”Fjärilar i magen” är knappast remarkabel, men produktionen är ett stort steg framåt.
Ljudbilden är utsökt. Detaljerna är lika tydliga i datorns speakers som i hifi-högtalare.
Den tre minuter långa melodin ”Man över bord” skulle mycket väl kunnat ställa upp i en populär musiktävling i, säg, Karlstad i vinter – om det inte vore för det elegant krispiga soundet.

*rad avstand
Bäst låter dock två andra spår, ”Den här sången” och ”Mardröm” – även om ”Alla ögon på mig” förmodligen bäst sammanfattar Darin 2017.

*rad avstand
Darin balanserar på slak lina, samtidigt som han sjunger en ballad om den resa som började när han var 17. ”Jag var produkten som blev kött och blod”.

ANDERS NUNSTEDT

Se mer här:


Källa: Recension: Darin är ”Idol”-produkten som blev kött och blod