Oron: "Kan förstöra hela finalen"


Deltagarna i ”Idol” känner stor oro inför strejkhotet.
Inför finalen kan ett lönebråk stoppa hela tävlingen.
– Jag känner absolut en oro för att de kan förstöra finalen, säger Rebecka Karlsson, en av de tävlande.Musikprogrammet ”Idol” i TV4 hotas nu att stoppas inför finalen. Skälet är en konflikt kring kontrakten för de idoler som är topp 20 i programmet. Facket hotar med strejk om inte arbetsvillkoren förändras för deltagarna. I slutändan handlar det om den ersättning som deltagarna ska få för sin medverkan.
Ett varsel som Musikerförbundet lagt och som skulle ha trätt i kraft fredag 25 november har visserligen skjutits upp efter att produktionsbolaget kallat det för olagligt. Ärendet ligger nu hos Arbetsdomstolen och är i högsta grad ännu aktuellt.

LÄS MER: Efter strejkhotet – nya beskedet om Idol

Och nu börjar strejkhotet kännas för deltagarna i det populära programmet. Man är rädd att det ska komma att påverka finalen.
– Det här börjar bli lite onödigt nu. Det räcker nu. Det behöver inte gå längre än så här. De håller på att spara detta till finalen. Och är det så att de förstör finalen för de som är i finalen, då tappar de all respekt i mina ögon, säger Rebecka Karlsson.

Liam Cacatian Thomassen, en annan av de tävlande, håller med om grundproblematiken, att de tävlande måste få mer betalt för sin medverkan.
– Det gör jag faktiskt. Det är den enda åsikten jag har om hela den här grejen att jag tycker att vi kanske borde få mer.
Han menar att flera av dem inte har så bra ekonomi.

LÄS MER: LO-chefens ilska mot TV4: ”Borde skämmas”

– Alla har inte sådan ekonomi som vissa har här, säger han.
Charlie Grönvall poängterar tycker inte att hon har varit delaktig i konflikten men ändå ofrivilligt kommit att dras in. Och nu kan det slå direkt mot honom.
– Det är lite synd att våra namn kastas in i det eftersom jag känner att jag har varit del av detta överhuvudtaget. Musikerförbundet, jag är lite förvånad att de inte har kontakten en. Annars känner jag bara att jag är helt utanför det där, liksom, säger han.

Följ Expressen Nöje på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Fortsätt läsa:


Cred & Källa: Oron: "Kan förstöra hela finalen"