Oljerika Venezuela närmar sig bankrutt

Venezuelas förre president Hugo Chavez hyllas på sin 61-års födelsedag. Foto: Jorge Silva/Reuters

Det sydamerikanska landet med 30 miljoner invånare är världens tolfte oljeproducent och beräknas ha de största oljereserverna på planeten. Under en rad år skapade höga oljepriser utrymme för ökad välfärd och under Hugo Chávez år som president mellan 1999 och 2013 minskade fattigdomen påtagligt.

Men den alltmer auktoritäre Hugo Chávez dog i cancer och efterträddes av den betydligt svagare ledaren Nicolás Maduro. Kort tid därefter halverades priset på olja. Men redan dessförinnan var Venezuelas ekonomi ansträngd.

Det är International Crisis Group – ICG, en konfliktförebyggande ideell organisation, som i en färsk rapport varnar för det allt allvarligare läget i Venezuela. Realinkomsterna har rasat, det råder stor brist på basvaror som mjöl, socker och toalettpapper. Sjukvårdssystemet har i det närmaste kollapsat.

Det leder till att den politiska instabiliteten förvärras och det finns risk för förnyade kravaller och våld på gatorna.

Samtidigt som oljepriset halverades under 2014 krympte värdet av den samlade produktionen i landet, BNP, med 4 procent. Inflationen steg till 62 procent.

Nu har landets myndigheter slutat att rapportera sådana fakta som hur BNP utvecklas. Men det finns ekonomer som varnar för att Venezuela egentligen redan har tresiffrig inflation.

Regeringen har infört stränga kontroller i ekonomin, bland annat pristak för en rad varor. Det har lett till att den inhemska produktionen av basvaror rasar, eftersom producenterna inte kan täcka sina kostnader med de låga priser som regeringen har bestämt. Dessutom har regeringen exproprierat jordbruksmark och fabriker.

Resultatet är tomma butikshyllor och långa matköer. Behovet av importerade livsmedel stiger men valutareserven är tömd.

Regeringen har också bestämt en officiell valutakurs, 6,3 bolívares för en dollar. Men på gatan kostar en dollar 100 gånger så mycket, rapporterar The Economist. I dag är en bolívar värd en tusendel så mycket som 1999.

Venezuela:

Bensin är subventionerad och närmast gratis. Detta leder till utbredd svarthandel, korruption och grov kriminalitet. Smugglade varor flödar över gränsen till grannlandet Colombia där marknadsekonomi råder och bränsle och basvaror kostar mycket mer.

Läkare och andra sjukvårdsanställda lämnar sina arbeten i tusental pågrund av usla löner och otrygga anställningar. Personer med cancer och andra svåra sjukdomar får ingen behandling.

Utan en ändrad ekonomisk politik kommer Venezuela att hamna i en kaotisk situation utan att kunna betala sina skulder till utlandet, redan nästa år, enligt ICG. Regeringen anklagar oppositionen och omvärlden, framför allt USA, och hävdar att Venezuela är utsatt för ekonomisk krigföring.

ICG varnar för en ännu mer försvagad demokrati och ökad risk för politiskt våld i ett land där regeringen sedan flera år fängslar oppositionella.

I december är det val till Venezuelas lagstiftande församling. President Nicolás Maduro kläms mellan en vänsterfalang som kräver ännu mer statlig kontroll över ekonomin och en maffia som till stora delar är ett med militären och som tjänar grova pengar på de möjligheter till skumraskaffärer som den misslyckade ekonomiska politiken skapar.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Oljerika Venezuela närmar sig bankrutt


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *