Find Us on Facebook Follow Us on Twitter Subscribe to Feed

Näktergalen från Palestina åter till Malmö – Sydsvenskan – Sydsvenskan


Han är bröllopssångaren från Gaza som vann Arab Idol. Tre år efter vinsten får Mohammed Assaf fortfarande palestinska hjärtan att klappa av stolthet. På onsdagskvällen spelar han på Malmö Live.

Mohammed Assaf vann som 23-åring arabiska Idol inför miljoner tittare.

Historien om Mohammed Assaf, en nu 26-årig artist från Gaza, är en modern saga. När han vann arabiska Idol sommaren 2013 inför miljoner tittare var han en symbol för hopp bland Palestinier runt om i världen och skapade rubriker i internationella medier. Så här rapporterade CNN, BBC och the Daily Telegraph.

För att komma till uttagningen sägs det att Mohammed Assaf fick skaffa ett falskt visum, övertala Hamas att låta honom lämna Gaza och muta egyptiska gärnsvakter för att komma in i landet. När han väl kom fram hade dörrarna till uttagningen stängts. Då hoppade han över en mur och fick en annan sökandes plats. 2015 släpptes filmen om the Idol om Mohammed Assafs liv.

–Att växa upp i Gaza är speciellt, det är ett låst land. Men jag hade en dröm. I hela mitt liv har jag velat sjunga. Om jag hade levt i Sverige så hade det kanske varit lättare, men svårigheterna stoppade mig inte, berättar Mohammed Assaf.

När vi når honom på telefon har han precis kommit till Palestina efter en turné i USA. Om ett par timmar ska han hålla en gratiskonsert. Han bor numera i Dubai och i mellandagarna går hans turné vidare till Sverige.

– Mitt liv idag är så mycket bättre, min dröm har gått i uppfyllelse. Nu spelar får jag spela konserter i hela världen och ge en röst åt den palestinska kuluturen, säger Mohammed Assaf.

Ett av Mohammed Assafs framträdanden i Arabic Idol.

Vinsten i Arabic idol gjorde honom till en hjälte bland många palestinier.

– Jag kommer ihåg att min fru ringde mig på jobbet. Jag jobbade natt. Hon var jätteglad och jag blev överlycklig. Han sjunger så att det rör i hjärtat, berättar Rabee El-Ali som är palestinier från Libanon och som nu bor i Malmö.

Rabee El-Ali som är konstnär och poet har samma dröm som Mohammed Assaf och ser honom som en inspirationskälla.Bild: Privat

– Han betyder mycket för palestinier. Bara titta på hans historia. Han kämpade och brann för sin dröm, han är en riktig idol, säger Rabee El-Ali.

Även nu, tre år efter Idol-vinsten, lyssnar Rabee El-Ali och hans vänner fortfarande på Mohammed Assafs musik.

– Vi lyssnar på fester och i bilen. Hans röst är så bra och tydlig. Han sjunger om de arabiska barnen, om att vara flykting och om kärlek. Vi som inte har varit i Palestina på flera decennium, för oss betyder det mycket när han sjunger om vårt hemland.

Vinstögonblicket och många andra klipp Arabic Idol finns på Youtube.

Med vinsten i Arabic Idol utsågs Mohammed Assaf till ambassadör för palestinsk kultur av president Mahmud Abbas och av FN till ambassadör för palestinska ungdomar.

Hur känns det att bli en symbol för hopp för sitt land?

– Jag känner mig ansvarig. Det var länge sedan en palestinsk artist nådde ut till så här många. Men att visa att Palestina är ett land med en rik kultur är ett ansvar jag är glad att ta, säger Mohammed Assaf.

”Det går att uppfylla sina drömmar även om man växer upp där möjligheterna verkar begränsade, ” säger Mohammed Assaf.

Han hoppas kunna inspirera andra unga som växer upp i liknande situationer.

–Det går att uppfylla sina drömmar även om man växer upp där möjligheterna verkar begränsade, även om man växer upp i krig. Det är upp till alla unga att bygga världen.

På onsdagskvällen spelar Mohammed Assaf för andra gången i Malmö. Till konserten på Malmö Live är runt 400 biljetter är sålda.

– Denna gången har jag många nya låtar med influenser från hela arabvärlden. Jag vill gärna att alla kommer och ser mig, både araber och svenskar. Jag vet att språket är svårt med det här är musik och musiken har inget språk.

Ett av Mohammed Assafs framträdanden med en engelskspråkig låt.

Vad har du för mål för framtiden?

– Min allra största dröm är att mitt land, Palestina, blir självständigt och att folket där kan leva som de vill. För min karriär är mitt mål att inte bara vara känd i arabvärlden, jag vill bli en världsstjärna.

Läs mer här:


Källa: Näktergalen från Palestina åter till Malmö – Sydsvenskan – SydsvenskanKommentera