Mariette: "Jag är en vinnarskalle"


Mariette är sist ut i årets Melodifestival. Förhandsfavoritens låt är skriven av Jörgen Elofsson – som bland annat gjort musik åt Britney Spears och Westlife. – När jag hörde låten grät jag en skvätt av lycka, berättar hon.

Mariette är med i Melodifestivalen för tredje gången. ”Det är ett otroligt roligt sammanhang som jag har kommit att älska”, berättar hon.Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mariette har tidigare placerats sig på en tredje- och fjärdeplats i tävlingen, senast 2017 med bidraget ”A million years”. Nu berättar hon att tävlingsnerverna är igång igen.

– Efter den senaste resan sa jag att jag ville vara med igen, men kanske inte så tätt inpå som det blev nu. Men jag skyller på den här låten, som jag bara föll för första gången jag hörde den, berättar hon.

Årets bidrag heter ”For you”, och det är stjärnlåtskrivaren Jörgen Elofsson som ligger bakom låten. Det är första gången han säger ja till att vara med i Melodifestivalen.

– Han har förklarat det för mig som att, utan att låta allt för andlig, någon kraft som hade kallat på honom. Han ville säga mer “ja”, kasta sig ut och våga testa. Jag tror att han har sagt nej till Melodifestivalen i 20 år innan, berättar Mariette.

Hon beskriver ”For you” som en låt som handlar om den ultimata passionen, när man känner stark kärlek till någon eller något, och det inte går att värja sig.

– Nu är Melodifestivalen min passion. Men det är klart att jag har känt det i kärlek också och det finns ju ingenting bättre än att bara bli helt hänförd. Man slänger skräp i postlådan och brev i soptunnan, man är bara helt vimsig.

Mariettes resa i offentligheten började i och med TV4:s ”Idol” 2009. Då hade hon redan hunnit släppa ett album på eget skivbolag.

– När folk frågade om jag skulle söka till ”Idol” sa jag att det är alldeles för kommersiellt för mig, jag är independent. Sedan blev jag ändå sugen efter att jag hade släppt det där albumet, det var en liten rastlös ådra i mig som tänkte: “Äh jag åker till Malmö och söker till idol i smyg”, berättar Mariette.

Hon slutade på en fjärdeplats i tv-programmet och har nu stegvis rört sig mot en allt popigare musikstil.

– Och det är väl tack och lov att min musik inte låter likadant som 2008, säger hon.

Liksom tidigare år arbetar Mariette med koreografen Zain Odelstål i Melodifestivalen. Förra året skapade han en bungyjumpdans till bidraget ”A million years”. Nu står i stället Mariette själv på scenen – på en stor pyramid av ljusskärmar.

– Han brukar komma med en helt galen idé, sedan säger jag att “du är helt sjuk i huvudet, hur tänker du nu?”. Sedan förklarar han hela idén grundligt och då säger jag bara ”wow”, berättar Mariette.

På lördag avslutar Mariette den sista deltävlingen. Tävlingsproducenten Christer Björkman har tidigare förklarat att han brukar ge ett bidrag som tittarna ser fram emot det sista startnumret. Även oddsmakarna tippar att Mariette kan gå långt i tävlingen.

– En del av mig tycker ”Gud, vad häftigt att folk tror på en”. Men en annan del blir lite skraj, det ökar pressen, säger hon.

TT: Hur är du som vinnare?

– Jag har ju inte vunnit än, men jag tror jag är mer tävlingsmänniska i musik än i sportsammanhang, även om jag tycker det är ganska konstigt att tävla i musik. Men jag har kommit att älska det, jag är ju en vinnarskalle.

Melodifestivalens fjärde deltävling sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.

Fakta

Mariette Hansson

Mariette Hansson föddes 1983 i Halland.

2008 släppte hon albumet ”In this skin” under eget skivbolag. Ett år senare medverkade hon i TV:s Idol och tog sig till en fjärdeplats.

Hon har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare, där hon slutat på en fjärde respektive tredjeplats.

Nu är hon aktuell med låten ”For you” i årets omgång av Melodifestivalen.

Fakta

Startfältet i Örnsköldsvik

1. Emmi Christensson: ”Icarus”

2. Elias Abbas: ”Mitt paradis”

3. Felicia Olsson: ”Break that chain”

4. Rolandz: ”Fuldans”

5. Olivia Eliasson: ”Never learn”

6. Felix Sandman: ”Every single day”

7. Mariette: ”For you”

Läs mer här:


Källa: Mariette: "Jag är en vinnarskalle"