Liam: ”Måste be mamma om pengar till mat” – Aftonbladet


De extremlåga lönerna slår hårt mot ”Idol”-deltagarna.

Liam Cacatian Thomassen, 19, tvingas be sin mamma om pengar för att ha råd med mat.

– Hon har inte så mycket pengar, därför känner jag mig dum, säger han.

Facket rasar mot ”Idol”-deltagarnas låga löner. De tävlande tjänar 1 250 kronor per vecka före skatt (875 kronor efter skatt) och förväntas vara tillgänglig större delen av sin vakna tid.

Nu stämmer flera av deltagarna in i kritiken. Liam Cacatian Thomassen, 19, har uttryckt sitt missnöje över den skrala summan till produktionen sedan säsongen startade – men utan resultat.

– Min åsikt om lönen kommer jag alltid stå kvar vid. Det är inte så att jag begär att få 10, 20, 30 lax i månaden, det är inte så att jag begär storpengar, men 2-3000 kronor mer hade gett mig så mycket, säger han. LÄS OCKSÅ Protesten mot ”Idol”: ”Det är slavliknande”

”Man vill må bra”

Vad har du fått för reaktioner när du framfört kritiken?

– Det blir inga förändringar. Men oavsett om det blir det eller ej kommer jag tycka lönen är för dålig.

Att klara sig på 1 250 kronor är tufft.

– Samtidigt som jag har en dröm så har jag en familj. Jag har en hälsa, jag har en hyra, jag har en telefonräkning att betala. Man vill ju göra det här men man vill ändå må bra.

Liam har tvingats låna pengar av sin mamma för att klara sig.

– Jag får skuldkänslor när jag rensar min mamma på pengar. Jag lånar ju, jag kommer behöva betala tillbaka. Vi har väldigt dålig ekonomi. Det är ingenting man är stolt över att man inte har cash, det är därför jag känner mig dum mot min mamma. Men vad ska man göra när man är hungrig? Man måste ringa sin mamma och fråga om man får låna en hundring så man kan gå och käka.

”Ersättningen är rimlig”

Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Idol 2016, håller inte med om idolernas kritik, utan tycker att lönen är rimlig.

– Utöver ersättningen är alla omkostnader betalade för idolerna och de är givetvis fria att tycka precis vad de vill om ersättningen, men vi anser att den är rimlig och enligt branschpraxis för liknande tv-produktioner, säger hon.

Vad tycker du om idolernas arbetsvillkor?

– Vi anser att ersättningen är rimlig och att Idol är en fantastisk plattform och en skola för oetablerade unga med artistdrömmar.  Utöver den ersättningen får de sina omkostnader betalda och även tillgång till olika proffs som sångcoacher med mera som hjälper idolerna att utveckla sitt artisteri. LÄS OCKSÅ ”Man blir för rädd för att säga ifrån”

Se artikeln här:


Källa: Liam: ”Måste be mamma om pengar till mat” – Aftonbladet