Landsbygden stora vinnaren – helagotland.se


08:55 | 2018-03-09

För två år sedan stod inflyttningen till Visby för två tredjedelar av befolkningsökningen på Gotland. Under 2017 var siffrorna de omvända. 51 socknar rapporterar ökad befolkning och två tredjedelar av befolkningsökningen finns på landsbygden.

– Det är jätteroligt tycker jag. Om det fortsätter åt det här hållet kan det i längden bli fler affärer på landsbygden, säger Fredrik Holm i Sproge.

2011 anmälde en kompis Fredrik till tv-serien ”Bonde söker fru”. Resultatet blev att Fredrik bidragit med fyra personer till befolkningen i Sproge och en person till Lojsta.BILD: Henrik Radhe

|

TV-bonde. Fredrik Holm och Therese Hall träffades i tv. Nu har de tre barn och bor i Sproge, här med yngsta sonen Frasse.

– Jag ångrar inte alls att jag var med, säger han medan sambon Therese Hall lyfter upp yngsta sonen Frasse, snart 11 månader gammal, som just vaknat.

Fredrik växte upp i Sproge och hade tagit över gården Bosarve ett halvår innan tv-debuten. Han hittade kärleken i tv och blev ”Bonde-Fredrik” med hela svenska folket. En månad efter att sista programmet sändes gick flyttlasset med möbler för Therese från skånska Eslöv.

– Alla här i Sproge är väldigt välkomnande, säger hon och menar att både hon och Fredrik haft fördel av att många redan visste vilka de var efter tv-serien.

Sproge står för den tredje största ökningen av de 51 socknar som vuxit i befolkning. Förklaringen till rekordökningen är den babyboom som lyft den annars ganska lilla socknen.BILD: Henrik Radhe

|

Trivs. Lina Gunnarsson med dottern Ebba, tio månader gammal.

– Det är roligt att det rör på sig, det har varit ett glapp och inga barnkullar sedan slutet av 1990-talet. Nu är den största babyboomen i socknen på 15 år, säger Fredrik Holm.

Han och Therese första son Algot föddes 2013. I november året därpå kom Olle och i april i fjol sonen Frans. Med flera barnbarn på Gotland bestämde sig dessutom Therese mamma sig för att flytta permanent till Lojsta.

Att det finns små barn i socknen, tror Fredrik och Therese, bidrar till att ännu fler barnfamiljer väljer att flytta till Sproge.

– Att man inte behöver köra till aktiviteter eller kompisar, det finns en trygghet i att det är fler att umgås med, säger Therese Hall.

Till kompisskaran hör Lina och Jonas Gunnarsson vid Snoder i Sproge.

– Det underlättar när det är fler barnfamiljer och att man kan umgås utan att behöva planera eller åka till stan, säger Lina Gunnarsson.

Efter nästan fem år i lägenhet i Visby flyttade hon och Jonas förra året till hans hemsocken, med lugnet och naturen inpå knutarna.

– När vi ville ha familj ville vi ge Ebba det vi själva uppskattade när vi växte upp på landet, hästar och att ha möjlighet att pyssla med djuren, säger hon.

Jonas och Fredrik är barndomsvänner och nästan lika gamla. Fredrik menar att han ser hur fler i hans egen ålder flyttar in i de gamla husen.

– Det är ett generationsskifte och många av de jag lekte med som barn tar över gårdarna nu. Jonas och Lina, Leo och Carolin, Jocke och Lina och många till, det är åtta eller nio hushåll med småbarn, säger han.

En annan förklaring till landsbygdens ökning i befolkning, tror Fredrik och Therese, ligger i de höga huspriserna i Visby.

– Jag förstår att det är bekvämt, men jag tycker att det är rena idiotin att det ska vara så dyrt. Det väger inte upp att bo i stan när du får ett hus två miljoner kronor billigare på landet, säger Therese Hall.

För knappt två miljoner kronor kan en barnfamilj hitta ett schysst hus i Sproge. Fredrik menar att det enda negativa är bussförbindelserna med Visby, som han önskar skulle gå tätare. Varje dag skjutsas Olle och Algot till förskolan i Klinte.

– Som det ser ut nu är det väldigt många små barn som ska börja på förskola. En dagmamma i Sproge hade inte varit så dumt, säger Fredrik Holm.

Mer i ämnet


Igår 05:15 BEFOLKNINGSSIFFROR (GT)Se artikeln här:Källa: Landsbygden stora vinnaren – helagotland.se