Krisexpert: Omvändelse under galgen


Foto: Tomas Oneborg

När de första skandalerna kring Kommunal rullades upp teg Kommunal och Nordström. Malin Burman, konsult inom krishantering, är kritisk till bristen på kommunikation.

– Det skapar ett vakuum, och det gör att folk drar sina egna slutsatser, har hon tidigare sagt till TT.

Men på Nordströms tredje presskonferens – och efter att tusentals medlemmar hoppat av förbundet – var hon som nyfrälst, säger Ronge.

– Plötsligt håller hon ganska imponerande anföranden om att det varit en felaktig kultur inom förbundet och att de ska gå till botten med det. Hon tackar Aftonbladet för alla avslöjanden. Hon säger att hon avgår vid nästa kongress och att hon ska städa upp.

Sedan dess har Nordström medverkat i en rad medier och långintervjuer och talat öppet om krisen.

– Hon åker omkring på en canossavandring i landet och ber om ursäkt från djupet av sitt hjärta. Men medlemmarna kan uppfatta att det är en omvändelse under galgen. Det är inte trovärdigt om medlemmarna upplever att hon fått professionell hjälp med det här.

Det finns också ett annat ett hinder på vägen. Nordström har fortsatt att lägga stor del av skulden för skandalerna på kassören Anders Bergström, som i ett tidigt skede fick avgå, och enligt Ronge ta ”en kula för högsta chefen”.

Till Kommunalarbetaren sade Nordström i fredags att Bergström hade mer makt än andra och att många, liksom hon själv, var rädda för honom.

– Det är dålig krishantering att skylla ifrån sig. Till slut är det en förtroendefråga. Det får det inte upplevas att proffs stylat till beteendet, säger Ronge.

Anders Bergström avböjer att kommentera.

– Jag hänvisar till Kommunals presstjänst, säger han.

Läs mer:

Cred & Källa: Krisexpert: Omvändelse under galgen