Kost vid acne och dålig hy | Kristina Andersson – Healthy Living

Idag fick jag en fråga om jag hade några tips på vad man kan göra om man har dålig hy eller acne som vuxen. Det finns en del knep som brukar funka och som kan vara värda att testa.
De klassiska, att undvika choklad och ost, är ju omtvistade och oftast brukar de förkastas av att det inte finns några belägg i forskningen för att det funkar. Men som vanligt är jag av den åsikten att funkar det för dig så kör!
Mina hetaste tips är att testa att ta bort gluten och mejeriprodukter. En del blir bättre utan gluten (personligen så gör det underverk för min hy) och en del blir bättre utan mejeriprodukter och ytterligare några behöver ta bort båda för att få full effekt.
Troligtvis går förklaringen via tarmen och så kallad läckande tarm.Vill du testa så börja antingen med en i taget eller båda. Va hundra procent strikt i 2 veckor – 1 månad för att kunna se effekten. Börjar du med en så kan du efter en tid även testa att ta bort den andra, eller skrifta. Märker du ingen effekt så kan det vara dags att testa den andra eller kombon. Blir du helt bra av att utesluta en så behöver du inte ta bort den andra. Blir du inte bättre av att ta bort varken gluten eller mejeri och inte heller när du testar båda samtidigt – Nej, men då är det ju inte det som är felet hos dig och du kan utan problem fortsätta äta gluten och mejeri. Detta ska alltså inte tolkas som att gluten och mejeri är något som GER dålig hy hos ALLA. Eller för den delen hjälper ALLA. Men helt klart tillräckligt många för att det ska vara intressant att testa.
Eftersom tarmen är involverad så kan även probiotika, bakterier, vara på sin plats för att stärka tarmslemhinnan. Dessa bakterier hittar du i tillskott som tex. probi mage eller lactiplus med flera eller syrade grönsaker. Kombinera detta med mat åt dessa bakterier. Linfrön, psylliumfrön, chiafrön, havre (är naturligt glutenfritt), grönsaker, frukt, baljväxter etc. innehåller lösliga fiber som bakterierna kan knapra i sig.
Hårt processad mat och socker kan också ställa till det så en bra bas med rena råvaror är naturligtvis punkt 1A. Att dricka ordentligt med vatten kan också hjälpa till. Har man mycket problem skulle jag även lägga lite krut på antiinflammatorisk mat så som omega -3 (fet fisk), ingefära, gurkmeja, vitlök, chili etc.
Frisk luft och bra eller inga produkter i ansiktet gör också susen.
Låter ett liv utan gluten och mejeri för komplicerat? Ta det som sagt stegvis. Ett tips är att börja nu under våren/sommaren när frukter, bär och grönsaker är mer lättillgängliga och kall mat känns lite mer lockande.
Exempel på gluten och mejerifria frukostar:
Havregrynsgröt med bär och ägg. (ev. med osötad havredryck)
Fruktsallad med äggröra
Grön drink med ägg och avokado
Frukt”yoghurt” på banan, avokado och bär som man mixar. Toppa med frukt/bär och nötter.
Pannkaka på ex. havre-, mandel-, kokosmjöl och husk (recept finns i eat clean).

Exempel på gluten och mejerifira mellanmål:
Bars/bollar på nötter och torkad frukt
Frukt och ägg
Makrill i tomatsås
Laxspätt + frukt
Kycklingklubba + frukt
Smoothie/drink på bara frukt, bär och grönsaker.
Avokado
Bananpannkaka med bär
Besväras du av dålig hy så tycker jag absolut att du ska testa. Ge det en chans. Se det inte som ”aldrig mer”. Testa om det funkar för just dig. Gör det det så har du sen den sköna känslan av att själv styra över din hy. Det är bara att prioritera. Antingen är gluten och mejeri i kosten viktigare för dig eller en fin hy. Ditt val! Skön tanke va J

Se mer här:


Originalartikeln: Kost vid acne och dålig hy | Kristina Andersson – Healthy Living


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *