Jonas Gardells kärlekshemlighet med Mark Levengood


Jonas Gardell är en schlagerräv i ordets rätta bemärkelse men lördagskvällen blir hans debut som tävlande artist i Melodifestivalen.
Nu berättar han om ångesten inför att göra ett dåligt framträdande, kärleken till Mark Levengood och varför han tror att inte kommer ta sig till final.
– Det är klart jag kommer vara ledsen på lördag om jag inte kommer med, säger han.Jonas Gardell älskar Melodifestivalen. Han har flera gånger varit mellanakt och dessutom agerade han programledare 2003. På lördag ställer sig dock 54-åringen på scen som tävlande artist för första gången.
För att orka med tävlingen har Jonas Gardell valt att bojkotta artisthotellet och i stället skaffat sig ett eget hotell.
– Man går ju in i en bubbla och blir helt febrig. Jag behöver det här lugnet om jag ska klara av det. Jag är dessutom en vanemänniska så jag bor på samma hotell och i samma rum varje gång jag är i Göteborg och det gör jag nu också, säger Jonas Gardell och fortsätter:
– När man turnerar finns det alltid en fest som pågår någonstans och jag kan bli alldeles febrig av det. Jag har lärt mig att jag måste lämna festen, jag klarar inte fester längre.

LÄS MER: Jonas Gardell om svåra tiden efter Rikard Wolffs död

Gardell: ”Så länge jag är trygg kommer jag ha kul”
I övrigt beskriver författaren och artisten läget som ”rätt fantastiskt”.
– Jag var rätt nervös för det här för någon månad sedan men ju närmare lördagen kommer och ju mer på riktigt det blir ju gladare blir jag. Och roligast blir det när publiken kommer.
– Samtidigt är det lite tekniska saker som ska stämma, jag måste bland annat få till medhörningen så att jag inte sjunger tokigt. Men så länge jag är trygg med det kommer jag bara ha kul.
Du är ju en schlagerveteran även om du inte tävlat förut, varför är du med som artist i år?
– Jag har ju sjungit i Mello förut men som mellanakt. Jag sjöng stämsång med GES (Glennmark, Eriksson, Strömstedt, reds anm.) och det var lite läskigt. Jag har blivit tillfrågad väldigt många gånger och min låt har blivit uttagen varje år sedan 2012. Den brukar vinna i kategorin svenska klassiker vilket är ett kodord för äldre.
– Jag tycker att det är väldigt skönt att kunna säga att jag inte är gammal, jag är en klassiker. Låten jag ska göra på lördag ska vara med i min nästa show och hade jag inte haft med den här hade den varit bränd och det var så taskigt mot den här kompositören som varje år fått höra att det inte passar av den snorkiga fjollan i Stockholm.

LÄS MER: Jonas Gardell om kärleken, sorgen och Melodifestivalen
Tror inte på final
Jonas Gardell poängterar att hans bidrag helt saknar effekter, något som särskiljer den från de andra bidragen i tävlingen.
– Den är ganska stillsam men sedan brakar den ju loss i värsta jävla tonartshöjningen i slutet. Jag kommer kanske inte komma med till final men jag vill nog hävda att det här är årets tonartshöjning.
Du tror inte på en finalplats med andra chansen då?
– Jag vill ha en finalplats och jag tycker att låten är jättebra. Däremot är jag schlagerprofessor. Jag har ju lärt svenska folket hur en schlager ska gå till men jag har inte lytt mig själv överhuvud taget. Det här är ju helt fel. För det andra har äldre artister som exempelvis Kikki Danielsson och Charlotte Perrelli svårare att komma med i dag. Och det är inget konstigt.
– Jag brukar säga att Mello är lite som ett bröllop, man gillar att gamla mostrar och fastrar är med men vi tycker också att de ska lämna festen tidigt. Jag hoppas att jag får vara den där excentriska lite fjolliga morbrorn som ändå stannar lite för länge, kommer till finalen och gör mina pappamoves när folk sitter med skämskudden.
Tycker du att det är tråkigt att det gått så dåligt för klassikerna, om vi ska kalla dem för det, de senaste åren?
– Nej det vet jag inte om jag tycker. Det är som det är. Däremot tycker jag att man måste sluta tycka att det är ett fiasko att de inte går vidare utan bara konstatera att så här är det.
Det gick ju bra för Owe Thörnqvist förra året, han tog sig till i alla fall till final.
– Ja och Kvinnaböske (Hasse Andersson, reds anm.). Men det var upptempo.
Är upptempo nyckeln till framgång för äldre artister?
– Ja men det har ju inte jag så håll käften, säger han och skrattar.
Jonas Gardell är öppen med att han kommer bli besviken om han inte går vidare.
– Det är klart jag kommer vara ledsen på lördag om jag inte kommer med för det är inte kul att stå inför ett helt svenskt folk och få höra att ingen vill ha en. Det är klart att man blir ledsen, något annat vore omänskligt. Framför allt är jag rädd för det där ligga digitala hjärtat. Tänk om det är helt dött? Ingen röstade för första gången i svensk Mellohistoria, säger han och bryter ihop i ett skratt.
Du har ju bokat en USA-resa under andra chansen, det kan ju bli problem?
– Håll käften, jag vet, haha. Då kommer jag få boka om resan.
Kommer Mark vara på plats på lördag?
– Ja han kommer efter mycket om och men. Först visste jag inte om jag skulle tillåta honom att komma men sen tänkte jag ”vad fan det är klart han måste få komma”. Mark kommer att vara mycket mer hysterisk än jag. Han kommer vara så nervös för min skull.
– Det är nog bra att Mark är med för då kanske jag har lite större chans att gå vidare för Mark är lite som Alexander Lukas. Han är en sådan där som bara har tur och sprider lycka omkring sig. Jag är mer som Kalle Anka. Jag hoppar upp och ner och kvackar. Ingen hör riktigt vad jag säger men jag är bara så arg.
Hur håller man kärleken vid liv så länge som ni har gjort?
– Grejen är att vi fortfarande är väldigt kära. Vi har aldrig hindrat varandra från att uppfylla drömmar, man ska ju stötta varandra i förhållanden. Sedan har vi alltid skrattat oerhört mycket ihop. Mark har gett mitt liv glädje och jag har gett Marks liv energi. För man kan inte vara med mig särskilt många minuter utan att vilja börja göra saker. Till exempel slå mig, säger han och skrattar.
– Vi är fortfarande väldigt kära och kommer aldrig lämna varandra.
Hur förändrades ditt liv av att bli pappa?
– Nu har jag varit pappa rätt länge och jag vet inte om det var det som förändrade mig eller om det var livet. Livet förändrar ju en. Jag var 38 år när jag blev pappa och var väldigt färdig för det. Jag tror att jag har varit en rätt bra farsa men det får du fråga mina barn när de ställer upp i ”Celebrity big brother” om några år för att göra en billig sellout på sitt efternamn.
Vad önskar du dig mest av allt av Melodifestivalen 2018?
– Allra mest önskar jag mig att jag skall sjunga så bra som jag vill. Och jag sjunger inte jättebra så det är alltid lite läskigt. Jag sjunger inte dåligt heller men det vore jätteskönt om jag slapp känna att jag sjöng allt för surt. Det skulle vara väldigt sorgligt om jag åkte ut för att jag gjorde ett jättedåligt framträdande. Det hade jag tyckt var skämmigt på riktigt. För jag vill ju göra låten rättvisa och så bra jag bara kan.

Läs mer här:


Cred & Källa: Jonas Gardells kärlekshemlighet med Mark Levengood