Jocke Berg: Jag ville bara vara i fred


Efter de avslutande konserterna har Kent lagt ner.
I det andra avsnittet av SVT:s dokumentär ”Vi är inte längre där” berättade sångaren Jocke Berg om hur beslutet växte fram.
– Jag kände att jag bara ville vara i fred, säger han.Det var i gårdagens avsnitt av dokumentären som sångaren Jocke Berg började berätta om hur artistlivet har slitit på honom, och att han egentligen aldrig ville stå längst fram på scenen.
– Först ville jag inte ens sjunga, jag blev motvilligt placerad vid mikrofonen för att jag hade skrivit en låt och för att jag är bra på att göra klart saker, säger han i dokumentären.
Pressen som artistlivet förde med sig påverkade även flera andra av bandets medlemmar.
I dokumentären framgår det bland annat att den före detta gitarristen, Harri Mänty, inte hoppade av utan i själva verket blev ”entledigad”. Detta efter att han hade halkat snett i livet.
– Jag skulle inte säga att det var helt sunt, en berusad människa leds lätt vidare. Det var en tuff tid, men själva ”entledigandet” från Kent var inte tufft, utan det var omständigheterna som gjorde det tufft, säger han i dokumentären.

LÄS MER: Så bra var Kents sista konsert någonsin

Tog bilder på hans son
Jocke Berg berättar vidare att det var just känslan av att han inte gillade artistlivet som ledde fram till beslutet att lägga ner Kent.
Bland annat säger han i dokumentären att Expressen tog bilder av honom när han var på väg till förskolan med sin son. Men där minns Kentsångaren fel – bilden publicerades i Aftonbladets nöjesbilaga ”Klick” den 11 juli 2008.
– Det satt en fotograf i en bil på gatan. När jag fick se bilderna som de hade smällt upp på en helsida… Hade jag sett den där fotografen, då hade jag blivit åtalad för något. Där går en gräns, så gör man inte, säger han och fortsätter.
– Det blev också en ”tippingpoint”. Jag kände att jag bara ville vara i fred.
Men det fanns flera anledningar som tillsammans ledde fram till att Jocke Berg bestämde sig för att det var över.
Att ständigt vara i blickfånget var inget som bandets frontman uppskattade.
– Jag är så oerhört trött på att sitta på tomma hotellrum och längta efter min familj. Det är som ett fängelse för mig. Jag är väldigt ointresserad av den typen av liv, och då är det ändå en vårbris jämfört med Adele, eller vem man nu ska jämföra med.

LÄS MER: Kent-dokumentären klipps in i det sista

”Jobbigare än man kan tro”
Men trots känslorna var beslutet inte helt lätt att fatta. Jocke Berg har varit aktiv i bandet i mer än 25 år, sedan han var 20 år gammal.
– Det är ändå hela mitt vuxna liv, vi har hållit på med det här och känner inte till något annat, säger han i dokumentären.
Och han är medveten om att tiden efteråt kan komma att bli tung.
Även om beslutet känns rätt berättar Jocke Berg att han har hört hur det kommer att vara tufft när allting tar slut.
– Jag antar att det kommer att komma en tung svacka efter det här. Så det är något att förbereda sig på. Jag har vänner som har gjort liknande saker, de berättade att det är enormt mycket jobbigare än man kan tro, säger han.

Se mer här:


Cred & Källa: Jocke Berg: Jag ville bara vara i fred