Jarno lånas ut till Emilia Bergåkra – Kristianstadsbladet


Foto: Privat

Emilia Bergåkra blir ny ryttare på guldponnyn Jarno RP.

Guldponnyn Jarno RP 145 lämnar Åhus och flyttar till Hälsingland.

Ny ryttare blir Emilia Bergåkra.

– När Amanda (Barnestam Olsson) nu lämnar för stor häst så var detta den bästa lösningen, säger Karin Levin Angergård, ägare av Jarno RP.

Jarno RP har haft stora framgångar med ett flertal olika ryttare. Förutom med Amanda Barnestam Olsson, som han bland annat är regerande svensk mästare med, har han ridit hem medaljer med så väl Amanda Svanberg som Marina Mattsson på ryggen, och han har representerat Sverige vid både NM och EM.

Därför var det ganska naturligt att intressenterna stod i kö för att rida ponnyn.

– Det stämmer att många hörde av sig men till slut stod det mellan två ryttare, och vi valde Emilia Bergåkra.

Varför?

– Hon är för det första en duktig ryttare men framför allt så har mamman en gård i Hälsingland där man på ett framgångsrikt sätt driver utbildning av hästar för tävlingsverksamhet. Vi är övertygade om att de kan ta Jarno RP vidare till en ännu högre nivå.

Mamma Bergåkra heter Sigrid i förnamn och är känd från dokusåpan ”Bonde söker fru.”

Nu deltar hon i en ny dokusåpa, nämligen ”Farmen VIP” med bland andra Glenn Hysén, Patrik Sjöberg samt artisterna Camilla Henemark och Samir Badran.

– Även om det är långt till Hälsingland har vi bedömt att det är hos familjen Bergåkra Jarno får de bästa förutsättningarna för en fortsatt positiv utveckling. Familjen Bergåkra har också tagit hand om vår talangfulla valack Valentino för en comeback på tävlingsbanorna i dressyr, berättar Karin Levin Angergård.

Jarno ska i första hand ridas av dottern Emilia Bergåkra. 13-åringen har stor erfarenhet i dressyrklasser från B-ponny upp till stor häst. Främsta meriten hittills är SM-silvret i fjol på B-ponnyn Ollies Felix.

– Emilia är en stor talang och det känns som att samarbetet kan bli hur bra som helst. Dessutom kan hon få hjälp av sin storasyster Cecilia, 17, säger Karin, som ser fram emot att följa ekipaget från läktarplats.

– Både jag och Kent (Angergård) tycker det är jätteskoj att följa Jarno.

Hingsten har hunnit fylla 17 år och Karin Levin Angergård ser slutet på tävlingskarriären.

– Jag tror att Emilia blir hans sista ryttare. Tanken är att familjen ska låna honom under tre år och därefter ska han hem till Skåne och Drakamöllan och ägna sig åt avel.

Fortsätt läsa:Källa: Jarno lånas ut till Emilia Bergåkra – Kristianstadsbladet