Idol-Rebecka vill vara sig själv – Göteborgs-Posten


Nöje
Rebecka Karlsson har haft ett par intensiva veckor i sitt Idoläventyr. I veckans fredagsfinal ska hon och de andra deltagarna ta sig an två låtar var.

För två veckor sedan lades Rebecka Karlsson in på sjukhus på grund av magsmärtor. Under de dagar som hon låg på sjukhus var det dock inte hälsan som fanns i hennes tankar.

- Det enda jag var orolig för var att jag inte skulle få sjunga på fredagsfinalen. Jag kunde höra klockan, ”tick tack tick tack”, tiden bara gick, säger Rebecka Karlsson, som nu har blivit kvitt smärtorna.

Men sjunga fick hon och som hon gjorde det – hennes tolkning av Jessie J:s Bang bang fick stående ovationer av juryn.

I fredags var det dock inte lika muntra tongångar. Då totalsågades hennes version av Eddie Floyds Knock on wood och juryns Nikki Amini sade att hon inte hade tagit utmaningen på allvar.

- Det hon sa var lite onödigt, jag kände att det var överdrivet. Jag var lite besviken över att jag inte hade lika mycket glöd som jag brukar ha men jag tycker ändå att jag gjorde det bra, säger Rebecka Karlsson.

Utmanande låtar

Hon trodde att hon skulle få åka hem men i slutändan var det i stället Greg Curtis som tvingade lämna Idol. Rebecka Karlsson ser det som att hon nu har fått en andra chans men hon tänker inte anpassa sig för att juryn ska bli glad.

- Jag tänker mest att jag ska vara mig själv och inte försöka ta åt mig så mycket av vad andra säger och tycker och tänker, säger hon.

Veckans tema är Så mycket bättre och Melodifestivalen, och deltagarna ska för första gången sjunga två låtar var. Rebecka Karlsson har valt att sjunga Robin Stjernbergs You och Miriam Bryants version av Lisa Nilssons Allt jag behöver.

- Båda låtarna är stora utmaningar. Den ena är på svenska och man ska sjunga den väldigt snabbt, rakt och kaxigt. Den andra har så mycket tekniska saker, man ska vara snabb när man wailar och så har den en supermegahög ton, säger hon.

Viktigt budskap

Rebecka Karlsson hoppas gå vidare igen och att hon till slut ska stå i finalen som en av de två Idol-finalisterna. Det är dock inte det viktigaste.

- Jag vill ju så klart vinna, vi är alla här för att vinna. Men jag känner att så länge mitt budskap har gått ut i Sverige så är jag nöjd, säger hon.

Och hur skulle du sammanfatta ditt budskap?

- Att man får vara precis som man är. Ingen ska komma och klanka på det som du tycker är fint eller bra utan du ska kunna vara dig själv.

Idol sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Fakta: Låtarna i fredagsfinalen

Renaida Braun, 19, Nyköping

 • Låt 1: ”Euphoria” (Loreen)
 • Låt 2: ”Mikrofonkåt” (September/Petter)

Liam Cacatian, 19, Göteborg

 • Låt 1: ”Begging” (Anton Ewald)
 • Låt 2: ”One last time” (Miriam Bryant/Niklas Strömstedt)

Oskar Häggström, 17, Sundsvall

 • Låt 1: ”Human” (Oscar Zia)
 • Låt 2: ”Astrologen” (Darin/Magnus Uggla)

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby

 • Låt 1: ”You” (Robin Stjernberg)
 • Låt 2: ”Allt jag behöver” (Miriam Bryant/Lisa Nilsson)

Jesper Petersson, 28, Linköping/Piteå

 • Låt 1: ”Bring out the fire” (Andreas Weise)
 • Låt 2: ”Själen av en vän” (Titiyo/Ken Ring)

Charlie Grönvall, 26, Stockholm

 • Låt 1: ”The worrying kind” (The Ark)
 • Låt 2: ”En apa som liknar dig” (Darin/Olle Ljungström)

Fakta: Rebecka Karlsson

Född: 2000 i Helsingborg. Uppvuxen i Ekeby i Skåne.

Musikalisk bakgrund: Deltog i tv-programmet ”Talang” både 2008 och 2014 – det sista året gick hon också till final. Har tävlat i en rad sångtävlingar och talangjakter och även släppt ett par singlar.

”Idol”-resa: Har drömt om ”Idol” sedan hon var fyra år gammal och programmet började sändas. Har nu till slut åldern inne för att kunna söka till programmet och lyckades knipa åt sig en guldbiljett under uttagningen i Malmö. Sedan dess har hon övertygat med flera starka framträdanden.

Se artikeln här:


Källa: Idol-Rebecka vill vara sig själv – Göteborgs-Posten