"Idol"-Oskar sjunger för sin mamma – Göteborgs-Posten


Oskar Häggström är en av fem deltagare som är kvar i årets ”Idol”. ”Jag hoppas ju på att få stå i Globen men jag kommer inte vara ledsen om jag inte kommer dit. Det är lätt att i så fall tänka att man faller på målsnöret men av flera tusen sökande är jag en av fem som är kvar. Man måste se det så också”, säger han.
Bild: Fredrik Sandberg, TT

Nöje
Det är kärlekstema i veckans ”Idol”. Då väljer Oskar Häggström att tillägna en av låtarna till sin mamma.

Oskar Häggström klev in på ”Idol”-uttagningen med målet att ta sig vidare till slutaudition. Nu är han en av bara fem deltagare som är kvar i tävlingen.

- Det är helt sjukt, det har gått så snabbt att man inte har hunnit stanna upp och tänka. Men jag trodde aldrig att jag skulle komma så här långt, säger Oskar Häggström.

”Idol”-upplevelsen beskriver han som ”skitrolig”. Men det finns också negativa sidor.

- Man går från ett liv till ett annat över en natt så kroppen måste hinna anpassa sig. Jag var väldigt stressad i början för jag ville prestera och göra så bra ifrån mig som möjligt. Men nu har jag lärt mig mitt arbetssätt, vad som funkar bäst för mig.

Strejkvarsel

Under hösten har det också stormat kring ”Idol”. Musikerförbundet har kritiserat produktionsbolaget Freemantle för att utsätta deltagarna för ”slavliknande förhållanden” med hårt arbete till låg ersättning. Mitt under intervjun kommer också beskedet att fackförbundet varslat om strejk mot tv-programmet inför nästa vecka.

Oskar Häggström tycker att ersättningen, runt 1 200 i veckan före skatt, är väl låg och säger att det ställer till det för de deltagare som har räkningar att betala. Han har dock svårt att kommentera vad varslet kan komma att innebära för programmet.

Kärlekstema

Samtidigt är nu den stora ”Idol”-finalen i Globen bara tre veckor bort. Oskar Häggström hoppas givetvis att han kommer att vara en av finalisterna.

- Jag kommer att göra allt i min makt för att komma dit. Samtidigt vet jag ju att alla som är kvar nu är sinnessjukt bra och man vet aldrig vad som kommer att hända. Jag trodde absolut att Greg skulle stå i final, det var en jätteskräll när han åkte ut. Det är svårt.

I veckans fredagsfinal kan Oskar Häggström komma ett steg närmare Globen. Temat är ”Kärlek” och i första rundan ska han sjunga Rascal Flatts ”What hurts the most”.

- Den är ju skriven till en fru eller tjej som lämnar en men jag har valt att dedicera den till min mamma. Hon har varit väldigt sjuk och under den tiden lyssnade jag mycket på den här låten.

Tackar fansen

Oskar Häggströms mamma var sjuk i cancer och han kunde känna igen sig i textrader som ”what hurts the most was being so close, and having so much to say and watching you walk away”.

- Då tänkte jag att om det är så att hon inte klarar sig, då är det så mycket man vill säga till och göra med sin förälder som man kanske inte får chansen att göra. Det är det som är det jobbigaste.

I andra ronden ska han sjunga Hoobastanks jättehit ”The reason”. Den väljer Oskar Häggström att tillägna sina fans.

- Den beskriver väldigt bra vad jag känner. De sjunger ”the reason is you” och fansen är ju anledningen till att jag står på scenen och sjunger, jag skulle inte vara där om det inte vore för alla som stöttar och röstar på mig.

”Idol” sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Fakta: Låtarna i fredagsfinalen

Liam Cacatian Thomassen, 19, Göteborg

  • Låt 1: ”With you” (Chris Brown)
  • Låt 2: ”When I was your man” (Bruno Mars)

Jesper Petersson, 28, Linköping/Piteå

  • Låt 1: ”Make you feel my love” (Adele)
  • Låt 2: ”Who you are” (Jessie J)

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby

  • Låt 1: ”Girl on fire” (Alicia Keys)
  • Låt 2: ”All by myself” (Céline Dion)

Charlie Grönvall, 26, Stockholm

  • Låt 1:”What are words” (Chris Medina)
  • Låt 2: ”I believe I can fly” (R Kelly)

Oskar Häggström, 17, Sundsvall

  • Låt 1: ”What hurts the most” (Rascal Flatts)
  • Låt 2: ”The reason” (Hoobastank)

Fakta: Oskar Häggström

Född: I december 1998. Uppvuxen på Alnö utanför Sundsvall.

Musikalisk bakgrund: Kommer från en familj där ”alla spelar instrument och sjunger”. Spelade själv oboe som barn men kom i tonåren underfund med att det var sångare som han ville bli.

”Idol”-resa: Kom till ”Idol”-uttagningen i Stockholm och imponerade på juryn med sin look och sin tolkning av Needtobreathes ”Washed by the water”. ”Jag tror att det här är en stjärna”, sade Quincy Jones III och guldbiljetten var i hamn. Har sedan dess fortsatt att imponera och har inte hängt löst en enda gång under säsongen.

Fortsätt att läsa här:


Källa: "Idol"-Oskar sjunger för sin mamma – Göteborgs-Posten