Idol-juryn utskälld efter sina hårda ord – Expressen


I kväll sänder TV4 den sjunde fredagsfinalen av ”Idol 2016″. Sex idoler ska bli fem och i kväll är det inte – som det brukar – bara ett tema utan två. Det innebär att idolerna ska sjunga två låtar.

Kvällens två teman är ”Melodifestivalen” och ”Så mycket bättre”. Under kvällen var Nikki Amini stenhård mot idolerna och levererade flera av sina hårdaste sågningar hittills i ”Idol 2016″.

– Jag känner så här, det fanns inget med detta framträdande som stack ut på något sätt. Vi vet att du sjunger bra men det finns ingen star quality, sa Nikki Amini bland annat om Rebecka Karlsson, 16.

Om Jesper Petersson sa Nikki Amini så här:

– Den övertända toastmastern är tillbaka, den här gången på ett bröllop med maskeradtema. Det finns ingen unikitet i framträdandet och jag ser absolut inte en artist på scen.

Nikki Aminis hårda ord har gjort många tittare ilskna på TV4 och på sociala medier sågar många jurymedlemmen och kräver en förändring. Här är några reaktioner på Facebook och Twitter:

”Nikki verkar vara på riktigt dåligt humör i dag!”, skriver en tittare.

”Vilken vidrig jury. Tjejer ger man tuff och möjligen (?) konstruktiv kritik. Med killarna ramlar man in i en ah bah coolt killsnack. Fy f-n, var tog jämlikheten vägen? Oproffsigt. Inget mer TV4 för mig”, menar en annan.

”Aldrig varit med om någon jurymedlem som är så fruktansvärt riggad som Nikki. Sjuk favorisering av Liam. Tråkigt”, lyder en tredje.

Många tittare kräver nu en förändring från Nikki Amini och TV4.

”Nikki om du ändå ska mobba idolerna kan du väl ge dem lite konstruktiv kritik, eller?”.

Andra tycker inte att Nikki Amini borde få sitta i ”Idol”-juryn.

”Det är en sak att förklara för idolerna vad som kan göras bättre och att helt totalt såga dem, seriöst Nikki, de är 16 år, 16 år! Tror inte att någon av dem kommer vilja jobba med dig efteråt när de väl blir stora! Ha lite jävla medkänsla, hade du varit min chef hade jag sagt upp mig direkt, tycker det är ett vidrigt beteende!”.

”Nikki sätt dig ner på jorden. Sluta var så respektlös mot alla deltagare! Man kan välja sina ord och säga saker på ett bättre sätt utan att krossa folks självkänsla”.

”Nikki är fruktansvärt elak, tyckte att Bard var otrevlig i vissa lägen. Men som denna tjej, så fort hon öppnar munnen mot tjejerna så är hon elak”.

Andra vill ta tillbaka den före detta jurymedlemmen Laila Bagge.

TV4 försvarar Nikki Amini

TV4 är medvetna om kritiken men försvarar sin jurymedlem:

”Vi tycker att Nikki och hela juryn gör ett fantastiskt jobb. Nikki har enorm erfarenhet från branschen och är bra på att ge konstruktiv kritik. Det kanske kan uppfattas som väldigt rakt men det är alltid relevant för att idolerna ska utvecklas och bli bättre. Vi har ett stort förtroende för Nikki”, skriver Clara Ytterborn, exekutiv producent för ”Idol” i ett sms till Expressen.

Renaida Braun sågades av Nikki Amini

Först ut under kvällen var Renaida Braun, som sjöng ”Euphoria”, megahiten som Loreen vann Eurovision Song Contest med 2012.

Efteråt sågades hon rejält av Fredrik Kempe.

– Det här är din svagaste insats i ”Idol”. Jag måste vara ärlig, om man inte kan mixa mellan bröstton och huvudklang som Loreen kan blir den här låten svår. Det blir lite småfalsk och skrikigt, säger han i sändningen.

Quincy Jones III försvarade då Renaida Braun.

– Jag håller faktiskt inte med. Jag trodde du skulle göra det lite råare den här gången men det var mer melodiskt och det lät faktiskt fint. Jag tycker det var jättebra.

Nikki Amini slog dock ner på idolen ännu en gång.

– Jag håller med Fredrik, du måste göra mer genomtänkta låtval. Du kan inte bara ta en låt och inte tänka till. Det funkar inte så. Och så har du proffshjälp och sångcoach, varför tar du inte hjälp av henne? Varför, varför?

LÄS MER: Charlie Grönvall om näthatet under Idol

Efteråt berättade Renaida Braun om nervositeten.

– Jag vet att det var skakigt men jag hade kul. Jag var jättenervös.

Juryn rök ihop om Melodifestivalen

Bara minuter senare rök juryn ihop igen. Den här gången efter att Liam Cacatian hade framfört ”Begging” av Anton Ewald.

Men anledningen var inte att juryn ogillade Liam Cacatians låt utan att Nikki Amini inte tycker om Melodifestivalen.

– Liam du är inte någon Melodifestivalen-artist på något sätt för du har ju kvalitet. Det här är betydligt mycket bättre än originalartisten. Jag tycker att det här var ett riktigt bra framträdande, sa Nikki Amini.

LÄS MER: 10 saker du inte visste om Idol-Charlie

Fredrik Kempe, som är en av de mest framgångsrika låtskrivarna i Melodifestivalen, slog då tillbaka.

– Liam jag tycker att du ska tänka om när det gäller det här med Melodifestivalen. För om du inte hade haft motståndet mot Melodifestivalen så hade det här kunnat vara ditt bästa framträdande. Det är synd att man sveper in alla Melodifestivalen-låtar i ett fack som Liam gör. 2019 är det Liam i Melodifestivalen.

Då replikerade Nikki Amini:

– Liam du ska inte vara med i Melodifestivalen.

Quincy Jones III tycker också att Liam Cacatian skulle passa bra i Melodifestivalen.

– Det här är inte din hemmaplan precis och jag förstår den sidan. Men det jag gillar med det du gjorde är att du kämpade på. Ta inte det här på fel sätt men jag tror precis som Fredrik sa att du skulle kunna bli ganska bra på det här.

Och när det var dags för Rebecka Karlsson blev det återigen bråk i juryn.

– Wow, Rebecka. Jag har känt i hjärtat att du har börjat hitta dig själv de senaste tre veckorna. Du börjar hitta nycklarna till den person du ska vara som artist. Det var kvällens första fullträff, säger Fredrik Kempe.

Den åsikten var han dock ensam om.

– Jag tycker att det var bra men du har inte samma gnista som du hade från början, säger Quincy Jones III.

Fredrik Kempe slog då tillbaka:

– Du hade magisk pondus.

Efter sågningen fortsatte bråket när Rebecka Karlsson gav svar på tal.

– Vi vet att alla att Nikki inte tycker om Mello men jag tycker att det var jättebra, sa hon och fick applåder.

Nikki Amini var inte imponerad av svaret:

– Jag är orolig för att du kanske börjar ta din plats i tävlingen för givet. Jag hoppas verkligen inte att det är, sa hon samtidigt som Fredrik Kempe skakade på huvudet.

Och när det var dags för Jesper Petersson att sjunga var Nikki Amini lika hård. Innan hann dock Jesper Petersson pika Nikki Amini i sin introduktionsvideo när han kommenterade valet av tema.

– Payback is a bitch.

Efteråt sågades han som sagt av Nikki Amini och programledaren Pär Lernström kommenterade Aminis hårda stil.

– Nikki verkar verkligen ha vaknat upp på kanonhumör. Det verkar som att någon har skottat in hennes bil.

Jesper Petersson slog då tillbaka:

– Det är en sak att hon kritiserar mig men när hon pissar på hela Sveriges artistelit har det gått lite långt.

Senare i programmet fortsatte Nikki Amini att leverera några av sina hårdaste sågningar hittills i ”Idol 2016″.

Läs mer här:


Källa: Idol-juryn utskälld efter sina hårda ord – Expressen