Idol fortsätter men striden är inte över | Aftonbladet – Aftonbladet

Idol-strejken har skjutits fram även om konflikten mellan parterna inte är löst. Däremot kan nästa veckas final i Globen sluta med strejk.

Det blir en Idol-fest i kväll också. Strejken har skjutits fram även om konflikten mellan parterna inte är löst. I går avslog Arbetsdomstolen arbetsgivarens försök att skjuta upp strejken. Men facket har valt att avvakta med att använda strejkvapnet, i stället hoppas man att förhandlingarna ska ge resultat. Om parterna inte kommer överens kan däremot nästa veckas final i Globen sluta med strejk.

Strejk i Sverige

Det är inte ofta som en arbetsmarknadskonflikt hamnar i strålkastarljuset som i fallet Idol men processen är inte på något sätt konstig. Vare sig man kör buss, serverar kaffe eller sjunger på scen så hamnar man i situationer där man har andra intressen än företaget man arbetar för.  I Sverige används strejken oftast när allt annat är prövat.  

Under hösten har Musikerförbundet försökt övertyga produktionsbolaget Fremantle Media att teckna kollektivavtal för Idoldeltagarna.

Tvärnej till facket

Vi TV-tittare ser en ytterst liten del av allt som deltagarna måste göra under tävlingens gång. De medverkanden som kvalificerat sig till de sista tjugo i programmet har alldeles för långa arbetstider, vissa dagar är schemalagda upp till 16 timmar.

Förutom repetitionerna och förberedelser inför TV-sändningarna ska de delta i work-shops, blogga på TV4:s plattformar och medverka på sponsorernas evenemang. För allt detta betalar Fremantle Media ynka 875 kronor i veckan efter skatt till deltagarna.

Men bolaget har sagt tvärnej till fackets krav om kollektivavtal.

I god ordning gick facket därför vidare och varslade om konflikt och informerade medlingsinstitutet.

Skörda frukterna

Det är inte svårt att förstå Idoldeltagare som inte vill strejka och riskera att missa finalen i Globen.

Rebecka Karlsson, 16, är en av de fyra sista finalisterna. I en intervju säger hon att hon inte ser någon poäng med att strejka eftersom det ändå inte gynnar henne själv utan möjligtvis nästa års Idoldeltagare. Är det då någon idé att strejka? undrar hon.
Karlsson ställer en relevant fråga.

Facklig kamp kokar ner till detta i slutändan. Det är ofta de som kommer efter som kan skörda frukterna av det man kämpat för. De flesta kan nog hålla med om att det är tacksamt att ärva rättigheter som generationerna före oss vunnit, som till exempel åtta timmars arbetsdag och rätten till semester. Därför är också kampen för en Idoldeltagare en kamp för alla som arbetar på scen.

Fortsätt att läsa här:


Källa: Idol fortsätter men striden är inte över | Aftonbladet – Aftonbladet


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *