Idol”-finalisterna ska njuta i Globen – Helsingborgs Dagblad


Liam Cacatian Thomassen, Rebecka Karlsson och Charlie Grönvall gör upp i ”Idol”-finalen. Tre artister med helt olika inriktningar. ”Det blir en smaksak”, säger Liam om vad som kommer att fälla avgörandet.

Liam Cacatian Thomassen, Rebecka Karlsson och Charlie Grönvall framför Globen. Där inne avgörs ”Idol”-finalen på fredagskvällen. ”Det lär bli nervöst”, säger Charlie Grönvall.Bild: Claudio Bresciani/TT

I tre månader har de kämpat. Nu är Liam Cacatian Thomassen, Rebecka Karlsson och Charlie Grönvall framme vid målet – ”Idol”-finalen i Globen i Stockholm.

– Jag har inte hunnit smälta det och jag tror inte att jag kommer att göra det förrän ”Idol” är slut. Eller kanske när publiken står där, då kanske man förstår. Men nu fattar man ingenting. Det är sinnessjukt, säger Rebecka Karlsson.

Hon har varit i Globen en gång tidigare – i fjärde klass, för att spela schack. Charlie Grönvall har varit i arenan för att se favoritband som Green Day och Linkin Park medan Liam Cacatian Thomassen berättar att han aldrig besökt Globen.

– Det känns ändå rätt sjukt att första gången man kliver in i där så ska man uppträda. Det händer nog inte alla, så jag uppskattar verkligen att jag har kommit så här långt, säger han.

Alla tre säger att finalen handlar om att försöka njuta av stunden, att ha kul och att vara sig själv. Själva tävlingsmomentet försöker de att inte tänka på.

– Det kommer att bli ett lyckligt slut, oavsett vem som vinner. Det är Globen, det är typ 13 000 i publiken, du har på dig superstarkläder och sjunger inför hela Sverige. Det är ett drömscenario, säger Rebecka Karlsson.

De poängterar också att de är tre helt olika typer av artister. Därför känner de inte att de tävlar mot varandra på samma sätt som om de hade varit mer likartade.

– Det är det som gör att det kommer att bli en väldigt kul final. Jag tror inte nödvändigtvis att det kommer att bli så att tittarna känner att den är bättre än den, vi är så otroligt olika, säger Charlie Grönvall.

Rebecka Karlsson fyller i:

– Vi är tre helt olika individer som går in i Globen. Det hade varit tråkigt med tre som var i samma genre, som gjorde samma typ av låtar och hade samma klädstil.

Finalen avgörs i två steg. Först sjunger idolerna varsin låt, sedan röstas en av dem ut och de två som är kvar får sjunga en låt som tittarna har valt och vinnarlåten. Sedan utses segraren.

När man frågar de deltagare som åkt ut under hösten finns det en tydlig favorit. Sju av nio idoler nämner Liam Cacatian Thomassen som den troliga vinnaren.

– De tror att jag vinner? Shit, det hade jag inte förväntat mig. Jag tar inget för givet utan jag kommer att köra på och göra det bästa jag kan. Om folket tycker om det så tycker de om det, säger han.

”Idol”-finalen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Låtarna i ”Idol”- finalen

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby

• Eget val: ”Only girl (in the world)” (Rihanna)

• Tittarnas val: ”All by myself” (Celine Dion)

• Vinnarlåten: ”Playing with fire”

Liam Cacatian Thomassen, 19, Göteborg

• Eget val: ”Drag me down” (One Direction)

• Tittarnas val: ”Ready or not” (Fugees)

• Vinnarlåten: ”Playing with fire”

Charlie Grönvall, 26, Stockholm

• Eget val: ”Elastic heart” (Sia)

• Tittarnas val: ”En apa som liknar dig” (Darin)

• Vinnarlåten: ”Playing with fire”

Alla finalister sjunger sina egna val, sedan röstas en av dem ut. De två som är kvar får sjunga tittarnas val och vinnarlåten innan vinnaren av ”Idol” 2016 till slut utses.

Strejkhotet mot ”Idol”

• I mitten av november varslade Musikerförbundet om strejk mot ”Idol”, bland annat på grund av låga löner, komplicerade upphovsrättsliga avtal och brist på kollektivavtal för deltagarna.

• Strejken skulle ha brutit ut den 25 november men bara dagar före sköts varslet upp då Freemantle Media, som producerar ”Idol” för TV4, lämnade in en så kallad fredspliktsinvändning till Arbetsdomstolen (AD).

• AD avslog dock invändningen i förra veckan – därmed blev strejkvarslet skarpt igen. Det sköts dock upp från förra veckans semifinal på begäran av Freemantle Media.

• Parterna har sedan dess förhandlat och Musikerförbundet har satt deadline till klockan 19.00 den 9 december – en timme innan finalen i Globen drar i gång. Senast då vill man ha förhandlat fram en lösning på sitt huvudkrav om höjd ersättning.

• ”Idol”-deltagarna har hela tiden sagt att de inte vill strejka. TV4 har också meddelat att ”det kommer att bli en final” oavsett om det blir strejk eller inte.

Enkät: Vem vinner ”Idol”?

Idolerna som har tvingats lämna programmet under hösten svarar på frågan om vem av Charlie Grönvall, Rebecka Karlsson och Liam Cacatian Thomassen som vinner finalen.

Oskar Häggström, 17, Sundsvall:

– Jag har verkligen ingen aning. Men jag tror att det kommer att stå mellan Rebecka och Liam och att det som kommer att avgöra är vem av dem som gör vinnarlåten bäst.

Renaida Braun, 19, Nyköping:

– Jag tror att Liam vinner. Det känns som att han förtjänar att vinna eftersom han har presterat bra varje fredag, de andra har haft lite dippar men när de har varit bra så har de varit superbra. Äh, det är så svårt. Alla tre är jättebra och så olika.

Cameron Jai, 16, Kristianstad:

– Rebecka, för att hon har äkta ”star quality”.

Zeana Muratovic, 23, Göteborg:

– Liam, för att han är grym.

Jesper Petersson, 28, Linköping/Piteå:

– Allt talar för att Liam vinner, speciellt när man tittar på antal spelningar på Spotify och så. Men jag tror att Charlie kan ha ett mycket större stöd än man kan tro så han kanske skräller.

Greg Curtis, 30, Göteborg:

– Liam, för han har ”the full package”.

Adrian Jonasson, 16, Göteborg:

– Det kan vara Charlie eftersom hans stil sticker ut. Men det också vara Rebecka eller Liam, så jag kan tyvärr inte ge ett rakt svar.

Feliks Parik, 17, Tyresö:

– Jag tror att Liam har en stor chans att ta hem det. Kollar man antal fans och sådant så känns det som att han vinner.

Nicole Touma, 21, Skövde:

– Jag tror att Liam vinner för han har någonting, passion och känsla. Man kan inte undgå att se att han lever för att göra musik. Man ser att han brinner för det.

Läs mer:


Källa: Idol”-finalisterna ska njuta i Globen – Helsingborgs Dagblad