Hård kritik mot Idol efter Saron tvingas lämna – Dagbladet


Det var känslofyllt när Idoljuryn gav Saron Abraham beskedet att hon inte går vidare i musiktävlingen. Tårarna rann på både hon och jurymedlemmarna.

”Jag satt helt förstummad då jag insåg att Idol från början till slut har utnyttjat en 17-årig utvisningshotad tjej för hennes story”, skriver tv-skribenten Linus Fremin i ett inlägg på sajten tvdags.se.

I tävlingen så var det Alexander Bard som gav Saron beskedet:

– När det gäller tävlingen så har vi kommit fram till att det endast är dina möjligheter här som ska bedömas. Inte din bakgrund.

Det han syftade på är hennes bakgrund som ensamkommande flyktingbarn som riskerar att utvisas från Sundsvall och Sverige.

”Att Sarons historia vinklades på det sättet från början var högst medvetet från produktionens sida”, skriver Linus Fremlin.

Även läsare riktar hård kritik mot tv-produktionen.

”Dags att fundera på om ”Idol” verkligen är lämplig underhållning när de är så desperata att de utnyttjar utsatta människor på det här sättet”, skriver signaturen CrimsonAnna.

”Jag ser det snarare som så att Idol gjorde en insats”, skriver signaturen Bengan.

Saron Abraham är av eritrianskt ursprung och mamman flydde till Etiopien innan Saron föddes. Mamman dog när Saron var sju år och hon fick bo med mammans bästa vän. Till slut kunde inte vännen ta hand om henne och med hjälp av en lite sparade pengar tog hon sig till Sverige.

Det var tre år sedan och nu satsar hon på skolan, hon går andra året på natur på Västermalm, och musiken.

”Om jag var Idol-produktionen skulle jag ta en jävligt seriös funderare kring vad de håller på med. Inte är det underhållning i alla fall”, skriver Linus Fremlin på sajten.

– För några månader sedan var jag väldigt ledsen men efter Idol känns det mycket bättre. Jag har hopp, sa hon tidigare till Dagbladet.

Utvisningshotet hänger dock kvar över henne.

Läs mer:


Källa: Hård kritik mot Idol efter Saron tvingas lämna – Dagbladet