Här spirar kärleken mellan Marcus och Erica efter att TV4-kamerorna slocknat – Skövde Nyheter


Marcus öppnar välkomnande dörren innan vi nått fram till verandan med den hemtrevliga snickarglädjen. Han ursäktar stöket och frågar om vi vill ha kaffe. Grejar länge med bryggkannan och vi som slagit oss ner vid köksbordet börjar undra var Erica är. Står vi inför ett nytt avsnitt i Bonde söker fru-serien och hon har beslutat sig för att lämna gården?

Profilen: Erica Mahnkopf

Ålder: 27 år.

Bor: Gården Bönarp, utanför Huskvarna.

Gör: Utbildad lönekonsult oc..

Profilen: Erica Mahnkopf

Ålder: 27 år.

Bor: Gården Bönarp, utanför Huskvarna.

Gör: Utbildad lönekonsult och har diplom i nutrition. Har nyligen startat en hemsida med kostrådgivning. Söker jobb.

Intressen: Matlagning, träning, inredning, naturupplevelser.

Tittar på: Mandelmans, nyheter, zappar mellan program.

Läser: Just nu mycket om nutrition.

Kanske anar Marcus vart tankarna går för han säger ”Erica kommer snart, hon är uppe och gör sig i ordning”.

Och vi pustar ut för man vill ju att det ska gå bra, att det ska bli kärlek, som programledaren Linda Lindorff skulle säga.

Kärleken spirar

Och det verkar som att kärleken spirar på Bönarps gård, den gård som Marcus Sjöberg driver i femte generationen. Ett nytt vardagsliv håller på att formas och när Erica slagit sig ner vid bordet berättar de öppet och generöst om sina tankar.

Om att bygga på en våning på en del av huset, ordna ett varmgarage på gårdsplanen och då samtidigt passa på att fixa ett hemmagym. Köket behöver ses över också fler garderober måste till när en blir två – och snart kanske ännu fler.

— Här nere funderar jag på att bygga en sommarstuga, säger Marcus och pekar genom köksfönstret mot en liten byggnad som ”bara står där”.

Profilen: Marcus Sjöberg

Ålder: 39 år.

Bor: Gården Bönarp utanför Huskvarna.

Gör: Köttbonde och chaufför ..

Profilen: Marcus Sjöberg

Ålder: 39 år.

Bor: Gården Bönarp utanför Huskvarna.

Gör: Köttbonde och chaufför åt Rudenstams.

Intressen: Skidåkning (ska åka Vasaloppet), löpning, jakt och dans.

Tittar på: Mandelmans, Beck-filmer, Bron, nyheter.

Läser: Jönköpings-Posten och facklitteratur om jordbruk.

Marcus egen tanke sedan tidigare om att erbjuda Bo på lantgård får nu en extra skjuts eftersom Ericas familj kan bo där när de hälsar på.

Stor gemenskap

Det finns flera rödmålade byggnader på gården förutom de som behövs för kor, får, hästar och maskiner. Alldeles utanför knuten finns en stuga som hyrs ut till ett ungt par så sällskap finns alltid nära. Erica har upptäckt att det finns mer gemenskap här än när man bor i en liten etta i en stad.

Sträcker vi på nacken ser vi till Mattias Sjögrens hus, Marcus bror. Marcus har två syskon till men det blev naturligt att han skulle ta över föräldragården.

— Där firade vi jul, vi hade det jättefint med knytkalas och jag kände mig så välkommen. Nästa år blir julen kanske här hos oss, säger Erica och ser på Marcus.

Humor och värme

De är samspelta, lyssnar på varandra, fyller i ibland och bekräftar. Eller käftar emot, på ett lite nyfiket och testande sätt. Båda är glada och det känns gemytligt att sitta vid det tunga köksbordet av furu. Det känns också väldigt 1970-tal.

— Ja, men nu ska det bort, Erica tycker inte om det. Vi behöver göra om köket lite också och hitta en ny plats för kyl och frys. Och fler garderober. Känner ni förresten någon som har 40 par skor?

Här finns utrymme för både humor och värme. Två människor med vitt skilda bakgrunder har börjat växa ihop och vill bli mer lite som vanliga trots att deras kärlekshistoria varit underhållning för hela svenska folket.

Behöver lite fart

Han är bondpojken som har nära till skratt, känns lite filurisk och underfundig och är säker på att han är på rätt plats i livet. Trygg och stabil har han ägnat sig åt gården, familj och vänner. Fritiden har gått till löpträning, skidåkning och jakt och vid 39 års ålder har det inte blivit så mycket erfarenhet av nära relationer.

— Även om jag är nöjd med mitt liv vill jag inte leva ensam för evigt. Jag behöver någon med lite tag i som sätter fart på mig, säger han,

Mer att ge

Hon är västkusttjejen från Munkedals villakvarter; nyfiken, vill ha nya utmaningar och prova allt. Har jobbat inom på restaurang, i byggvarubutik, på bank och i Norge drev hon ett McDonalds. Men för ett par år sedan återvände hon för att komma ifrån ett förhållande som hon beskriver som destruktivt. I Uddevalla jobbade hon inom kriminalvården samtidigt som hon utbildade sig till lönekonsult.

— Jag har svårt att känna mig nöjd, det finns alltid lite mer att ge. Så nu söker jag jobb samtidigt som jag har börjat fundera på att söka polisutbildning.

Sömnlösa nätter

Den 1 juli 2017 träffades de för första gången, Erica har en app som räknar dagarna.

Marcus hade blivit uppmanad att vara med eftersom en annan bonde hade hoppat av. Erica blev nyfiken när hon såg Marcus inför programmet och våndades över om hon skulle ta kontakt eller inte. Hennes mamma sa ja och pappan nej och det blev några sömnlösa nätter innan hon bestämde sig för att mejla. I verkligheten skickades inte brev.

Lanthandeln i Ölmstad var det första mötet med Jönköpingstrakten och där fick Erica lämna bilen för att ta bussen till gården

— Det skulle väl se bättre ut. Vi är besvikna på hårdvinklingen och på att det var mycket fokus på problem och nästan inget visades om det som var fint och bra.

De var olika men fann varandra och fortsatte att träffas på gården under hela hösten. Ericas osäkerhet om hon skulle våga satsa på förhållandet är borta och hon har börjat bearbeta sin ko- och hästskräck. Bäst går det med katterna och hon längtar efter våren, när lammen kommer. Fast när de ska slaktas kommer hon att storgråta.

Barndrömmar

Innan vi går visar de runt i huset. Allt är inte uppackat, möbleringen är inte riktigt klar och de frågar hur vi skulle göra om vi bodde där. Men en ny tvättstuga har inretts, det var Ericas villkor för att flytta in, och av Marcus ungkarlslya på övervåningen har blivit en stor, öppen klädförvaring för Erica.

De slår sig ner i den nya blå soffan där de ska följa nästa omgång av Bonde söker fru. För trots allt var det genom det programmet som de träffades.

Hur tänker ni om barn? Det blir Erica som svarar först.

— Jag har nog mer stress för det än Marcus, jag hade ju tänkt mig att få barn när jag var 24.

— Men vi kan ju inte skaffa barn med en gång, säger Marcus och de enas om att de vill ha barn men vet inte riktigt när.

Extra plus

Om ni undrar så är det Erica som står för matlagningen. Hon älskar att laga mat och gården förser dem med råvaror. Oxrullader med dijonsenap är bådas favorit.

— Jag känner mig förväntansfull och känner att jag fått så mycket. Här kan vi laga nyttig mat och naturen finns runtomkring. Jag vill leva sunt och jag dricker jag ingen alkohol, det har jag aldrig gjort.

Det sistnämnda har gett ett extra plus bland bekanta i bygden, berättar Marcus med den där bekanta glimten i ögat.

— Alla är så glada att Erica är här för nu finns det alltid en chaufför.

Fortsätt läsa:Källa: Här spirar kärleken mellan Marcus och Erica efter att TV4-kamerorna slocknat – Skövde Nyheter