Han vinner Idol – enligt musikjätten – Aftonbladet


Antalet strömmar på Liam Cacatian Thomassens egna låt vinner överlägset över de andra deltagarnas.

Om röstningen följer samma mönster som resultatet på Spotify blir det Liam som kammar hem årets Idol.
– Ser man att låten börjar bubbla på Spotify är det ett väldigt starkt kvitto på att det finns ett enormt intresse för idolen, säger Nikki Amini.

Tre idoler står i final och ska få göra upp i Globen. Men tittarna har redan utsett sin vinnare. Enligt en branschkälla med god insyn är det bara Liam Cacatian Thomassen som når en godkänd nivå när det kommer till antal strömmar på Idolernas egna låtar på Spotify.

– Det enda som är godkänt är Liams siffror. Och då är det bara precis godkänt och inget att verkligen jubla över. För någon som tagit sig så långt i ”Idol” borde siffrorna vara ännu högre, men så har ju programmet tappat tittare i år, säger källan, till Nöjesbladet.

Idolernas egna låtar har i skrivande stund legat ute i sex dagar på Spotify. Liam Cacatian Thomassens låt leder överlägset med 432 000 strömmar. Charlie Grönvall hamnar på en sistaplats med 42 000 strömmar.
– De andra streamingsiffrorna kan inget skivbolag vara ens i närheten av nöjda med med tanke på den exponering ”Idol”-deltagarna får på bästa sändningstid varje vecka. 42 000 är till och med katastrofdåligt.

”Ett starkt kvitto”

Enligt jurymedlemmen Nikki Amini är det viktigt att vinnaren av idol är en person vars låtar streamas mycket och som kommer kunna få fart på skivförsäljningen.
– Det är så klart väldigt viktigt. Både för att få ett kvitto på att det har gått bra här i tävlingen och att man byggt upp en ‘fanbase’ som är intresserad utanför programmet, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett stort format som sänds på bästa sändningstid. Exponeringen är enorm. Ser man att låten börjar bubbla på Spotify är det ett väldigt starkt kvitto på att det finns ett enormt intresse för idolen.

Hon konstaterar dock att hon inte anser att man bör stirra sig blind på siffror inför den kommande finalen.

”Jag kan snubbla”

Idolerna själva tror inte att streamingsiffrorna säger något om vem som blir vinnarne av Idol 2016. Liam är nöjd med att ha flest strömmar. Men påpekar att allt kan hända.
– Det är ju just för stunden. Men man ju inte veta svaret på vem man tror åker ut förrän folk har kört. Folk kanske kan tro att jag vinner men jag kanske snubblar. Eller någonting kan gå fel. Jag tar ingenting för givet.

Charlie Grönvall har lagt märke till Liams framgångar, men tror att det finns mycket annat som spelar in när publiken ringer och röstar.
– Jag tror att det finns väldigt många olika faktorer. Det har skett skrällar förut. När det gäller mig själv så hade jag inte ens tänkt att jag skulle komma till Globen, säger han.

Se mer här:


Källa: Han vinner Idol – enligt musikjätten – Aftonbladet