Han får spela med sin idol


Tobias Gustafsson var på väg till Storvreta redan på våren 2017, men av olika anledningar blev det ingen övergång den gången.

– Jag är glad över att Storvreta fortfarande var intresserat, säger Gustafsson, vars spel den här säsongen har varit något utöver det vanliga.

Han är överallt på planen. Han bryter passningar, han stångas framför kassen och han gör mål. Gång på gång.

Artikelbild
När UNT ber tränaren Stefan Forsman resencera Gustafsson så blir han först tyst och säger sedan: oj, oj, oj …

– Han har varit genomgående väldigt bra. Han lyfter vårt spel till ännu en nivå, säger Forsman.

Själv verkar Gustafsson ta det hela med ro, och kanske lite blygsamt.

Han är inte killen som framhäver sig själv och talar om för hela världen hur bra han är på innebandyplanen.

Han tackar ödmjukt när UNT öser beröm över hans spel.

Statistiskt gör Tobias Gustafsson sin bästa säsong någonsin. Poängsnittet per match är 1,25 och han har gjort 23 mål hittills.

– Jag har blivit klart bättre den här säsongen. Jag har tagit ett kliv och är mer komplett som innebandyspelare än tidigare. Det var en nytändning att komma hit till Storvreta, säger Gustafsson.

Han kommer ursprungligen från Hölö vid den södermanländska kusten. Efter en säsong i Balrog värvades han till Linköping.

– Det var den enda klubb som hade fått upp ögonen för mig.

I Storvreta spelar Gustafsson tillsammans med en av sina stora idoler: Mattias Samuelsson, den evigt unge backen som hunnit bli en bit över 30 år men som ser ut som typ 20 både på och utanför planen.

– Han är lite hemlig med åldern, säger Gustafsson och skrattar.

Idolskapet då? Hur och när?

– Jag var i 15–16-årsåldern och tillräckligt gammal för att se storheten i spelet. ”Matte” har varit en idol under hela karriären. Han är fortfarande i världsklass och är extremt bra på att bemästra allorundspelet.

”För evigt ung,” som Gustafsson säger om Samuelsson.

Stämningeni Storvretas spelartrupp verkar vara tipptopp.

Det skämtas bland spelarna och det hörs musik från omklädningsrummet (där Robin Nilsberth är ansvaig ”discjockey”). Men samtidigt är det allvar. Storvreta är mitt inne i ett hett SM-slutspel.

Att blanda allvar med humor kan vara (eller är) ett segerrecept.

– Jag är ny i laget, men har lärt mig mycket av både Matte (Samuelsson) och Jeppe (Jesper Berggren), att hitta ett lugn i det man gör. Att vara avslappnad men samtidigt fokuserad.

För Tobias Gustafsson börjar matchuppladdningen många timmar innan det är tekning. Tidigt på dagen alltså.

– Jag går in i bubblan tidigt. Alla har sina knep.

Hur ser din bubbla ut? Är du mottaglig för tilltal när du kommer till arenan?

– Ja ja, det är ingen psykosbubbla …

Han har inga hörlurar på sig under uppladdningen. Ingen musik och inte heller några speciella ritualer – bara koncentration inne i bubblan.

I kväll, tisdag, kommer Mullsjö till Uppsala för den första semifinalen i bäst av sju matcher. Storvreta är favorit, men se upp för Mullsjö.

– Hade vi mött Linköping så hade det blivit en helt annan matchbild, det är jag säker på. Mot Mullsjö kommer det att bli full fart. För Mullsjö kan det lika gärna bli succé som pannkaka, säger Storveretas landslagsback.

Mullsjö imponerade i sin kvartsfinalserie mot Pixbo och spelade säsongens bästa innebandy. Ett lag på topp alltså.

För Storvreta gick det lika bra – eller ännu bättre – resultatmässigt. Fyra raka segrar. Men räcker Helsingborgsspelet mot Mullsjö?

– Nej … Vi måste höja oss. Men spelar vi det spel som vi har visat under den här säsongen så borde det räcka för att gå till final.

Efter den fjärde segern bjöd Storvreta på en ovanlig segersång – men frågan är om man inte tvingas byta ut den. Man sjöng nämligen ”vi är maisare, vi är maisare …”

Mais betyder Mullsjö AIS.

Segersångerna har varierat under den här säsongen, från Nicklas Paulssons afrikanska (eller vad det nu är) sång med obegriplig text till det lite mer begripliga (men ändå obegripliga) ”Sirius hej, hej hej hej …”

– Vi får väl se vad det blir. Det brukar komma spontant från någon, säger Tobias Gustafsson och skrattar.

På tisdagskvällen vid niosnåret blir det segersång. Från vilket lag?

Se mer här:


Källa: Han får spela med sin idol