Gör om gör rätt!

Vad gjorde jag nu, och varför?

Wellness har tittat närmare på situationerna där vi ofta gör fel, trots att vi vet vad som egentligen är rätt.

– Det är mänskligt att fela, men det är viktigt att

reflektera över felen, säger terapeuten Sverker Wadstein. Text: Mia Sahl

Du säger ja men menar nej. Du kritiserar andras utseende fastän du tror på allas lika värde och du ilsknar till fastän du vet att det som hände egentligen inte är någons fel.

Ibland gör vi fel, även om vi vet om det. Vi går emot vår moral, vårt samvete eller våra innersta övertygelser.

Och fastän vi vet vad vi borde göra, så låter vi bli. Vi gör fel i stället, helt medvetet.

Det är mänskligt att fela, förvisso. Men ibland undrar man ju varför i hela friden det är så svårt att göra rätt?

Omoraliska tankar är okej

Vi tar exemplet med fel tankar först. Visst har du någon gång, precis som de flesta, tänkt riktigt elaka tankar om någon, även om du inte vill vara en sån som tänker dumt eller för­dömande?

– De elaka eller omoraliska tankarna behöver man inte bry sig så mycket om, säger Sverker Wadstein lugnande.

Han arbetar som familjerådgivare och ledarskapscoach och kan mycket om kopplingarna mellan tanke och handling, mellan det vi vill göra och det vi sedan faktiskt gör.

Sverker Wadstein tycker att vi ska se våra tankar som meddelanden till oss själva. En och annan ond tanke spelar ingen större roll tycker han. Men om de tänkta elakheterna återkommer gång på gång, då bör vi stanna upp ett tag.

Blir du ofta irriterad över hur någon ser ut, vad hon har på sig eller hur han beter sig? Då säger det mycket om dig själv menar Sverker Wadstein.

– Låt tankarna komma, man kan inte hindra dem. Återkommer de ofta, fundera på vad de betyder – egentligen, säger han.

För det är så, menar Sverker Wadstein, att tankar bär våra känslor. Blir du vansinnigt irriterad på någons fula frisyr eller konstiga skor bör du fundera några extra varv på vilken tanke som ligger bakom ilskan. Om du kan få fatt i den tanken blir det lättare att bryta mönstret nästa gång. För att känna irritation och lägga ned tankekraft på någons skor – det är slöseri med tid och energi.

Viktigt att äta ordentligt

Fysisk balans är viktigt om man vill göra rätt, menar Sverker Wadstein. Den som äter ordentligt, sover bra om natten och motionerar i lagom doser har större möjligheter att må bra. Motsatsen ökar risken för att man ska gå emot sina egna inre övertygelser och göra saker som kan skada andra eller en själv.

– När vi inte mår bra fysiskt är det lättare för de svarta sidorna att komma fram, säger Sverker Wadstein.

De svarta sidorna kan få oss att tänka eller agera på sätt som vi egentligen inte kan stå för.

– Tänk bara när du är riktigt hungrig, då är det lättare att ilskna till. Eller om du har huvudvärk, det blir svårare att kontrollera dina känslor och vara så trevlig som du vill då.

En annan viktig faktor, som starkt kan påverka vårt sätt att agera, är vår vilja att vara med, tillsammans med andra.

– Vi är alla sociala varelser, programmerade för att leva och fungera ihop med andra människor, säger Sverker Wadstein.

Utanför gruppen dör jag – så kan man lite hårdraget förklara tanken som ligger bakom varför vi så ogärna sticker ut eller säger stopp när något känns fel i en grupp.

– Utanförskapet är hemskt för oss människor, de allra flesta vill känna samhörighet, säger Sverker Wadstein.

Just därför kan det vara svårt att säga i från när någon i ens bekantskapskrets eller på jobbet säger eller gör något som man innerst inne tycker känns fel.

– Ofta väljer vi att behålla den goda stämningen hellre än att ställa oss upp och säga stopp, säger Sverker Wadstein.

Vår önskan att höra till och vara en del av gruppen kan också påverka vårt sätt att prata om andra. Även den mest uttalade humanisten har någon gång snackat skit bakom ryggen på en annan person, samtidigt som han eller hon propagerat för att ärlighet och raka rör alltid ska gälla.

– Det är ett mycket mänskligt sätt att ena en grupp, man snackar skit om någon utanför och känner på så vis större samhörighet med varandra, förklarar Sverker Wadstein.

Det är mänskligt att fela

De här mellanmänskliga förklaringsmodellerna gör det ju inte roligare att bli baktalad. Det gör det inte heller mer legitimt att kommentera någon annans

underliga kläder eller säga ja fastän vi menar nej. Men visst känns det lite skönt att det finns psykologiska förklaringar till varför vi – till synes kloka,

intelligenta människor – då och då kliver alldeles fel – helt medvetet.

– De allra flesta av oss har goda intentioner, vi kan skilja på rätt och fel. I botten är vi alla mänskliga och det är viktigt att komma ihåg det, säger Sverker Wadstein.

Läs mer:

Originalartikeln: Gör om gör rätt!


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *