Förhandlingarna fortsätter mellan facket och produktionsbolaget – Aftonbladet


Arbetsdomstolen ger facket klartecken att strejka.

Trots det fortsätter de intensiva förhandlingarna mellan facket och ”Idol”.

– Vi kan inte gå med på att beteckna tillfälliga och frivilliga deltagare i en musiktävling som anställda, säger Fremantlemedias VD Magnus Karlsson Lamm.

Det var i förra veckan som Musikerförbundet tvingades flytta fram varslet på ”Idol” – efter att produktionsbolaget kallade deras agerande för olagligt.

– Det är en taktisk manöver för att köpa tid, sa Jan Granvik, ordförande på Musikerförbundet då.

Fremantlemedias agerande fick facket i sin tur att stämma dem i Arbetsdomstolen.

Under torsdagen kom Arbetsdomstolen med sin dom, som ger facket klartecken att vidta stridsåtgärderna.

– Det är inte ett oväntat besked. Rent formellt betyder domen att det är fritt fram för oss att vidta stridsåtgärder, men vi sitter i intensiva förhandlingar och försöker lösa konflikten, säger Jan Granvik, ordförande på Musikerförbundet.

Varslet om stridsåtgärder, som bland annat innebär strejk, skulle ha brutit ut förra fredagen. Under två veckor har Musikerförbundet och Fremantlemedia suttit i intensiva förhandlingar med en medlare för att försöka komma överens.

Ett av Musikerförbundets krav har varit att Fremantlemedia tecknar ett kollektivavtal för att förbättra idolernas arbetsvillkor. Flera tunga fackförbund har sedan dess slutit upp bakom Musikerförbundet.

Anklagats för att kidnappa idolerna

Fremantlemedia har bland annat anklagat Musikerförbundet för att ”kidnappa” deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.

Efter domen under torsdagen skickade produktionsbolaget ut ett pressmeddelande.

– Vi respekterar självklart Arbetsdomstolens beslut om att varslet var korrekt. Men samtidigt vill vi poängtera att detta inte innebär att Musikerförbundet har rätt om att ett kollektivavtal ska tecknas för frivilliga och tillfälliga deltagare i underhållningsprogram. Det är något som skulle påverka hela  produktionsbolagsbranschen, och vi har därför valt att nu lyfta frågan till Medieföretagen, för att fortsätta förhandlingarna där, säger Magnus Karlsson Lamm, vd för Fremantle Media i Sverige.

Under hösten har Musikerförbundet kritiserat de låga ersättningarna idolerna får för att vara med i programmet samt att deltagarna måste att skriva på avtal med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music som Fremantlemedia valt åt dem. Avtalen att deltagaren genom olika ensidiga optioner från bolagens sida kan bli uppbundna i upp till tio år, med villkor de inte kan förhandla om.

Förhandlingar som pågått i veckor

I konflikten är också parterna oense om hurvida idolerna är anställda av Fremantle eller inte.

– Vi är ju självklart för strejkrätt och kollektivavtal, och vi har nu ägnat två veckor åt att försöka hitta en överenskommelse med Musikerförbundet. Vi har varit öppna för att möta de flesta av förbundets krav, men vi kan inte gå med på att beteckna tillfälliga och frivilliga deltagare i en musiktävling som anställda, fortsätter Magnus Karlsson Lamm i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet har produktionsbolaget inlett en översyn av villkoren i dessa medverkandeavtal för att göra justeringar av dem inför kommande Idolsäsonger.

– Det diskuterar vi gärna vidare med Musikerförbundet. Men för oss är det tydligt. Idol är en musiktävling, inte en arbetsgivare för de medverkande. Skulle man definiera Idol på något annat sätt än som en tävling är det snarare fråga om en utbildning, där deltagarna får hjälp av sångcoacher, koreografer, låtskrivare, pr-människor och stylister, och dessutom bor och äter gratis. Värdet för en deltagare som varit med fram till slutet av tävlingen hamnar mellan en halv och en miljon kronor, utan att räkna in värdet av det skivkontrakt som flera av deltagarna brukar få. Och allt det här blir ett stöd för att de medverkande ska kunna uppfylla sina drömmar, avslutar Magnus Karlsson Lamm. idol Alla deltagare i ”Idol” är sjuka LÄS OCKSÅ Tunnelbaneförarna kan strejka för ”Idol”

Läs mer:


Källa: Förhandlingarna fortsätter mellan facket och produktionsbolaget – Aftonbladet