Få hållbarhetschefer i företagens toppskikt

Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF. Foto: Bezav Mahmod

Många företag är aktiva i att presentera nya miljösatsningar och vill visa sig ambitiösa i frågor som transparens, klimat och arbetsvillkor. Men vilken roll ges frågorna bakom stängda dörrar? Hamnar dessa frågor lika högt upp på agendan internt som utåt?

SvD Näringsliv har låtit hållbarhetschefer i stora svenska företag svara anonymt på hur frågorna hanteras.

Resultatet visar tydligt att hållbarhetsfrågor tas upp på den högre nivån i företagen. Nästan hälften av hållbarhetscheferna svarade att de rapporterar till ledningen och nästan 40 procent svarade att de rapporterar till både ledning och styrelse.

Det innebär att endast 14 procent rapporterar till någon person längre ner i organisationen. En viktig skillnad från hur det har sett ut tidigare, menar Lena Ander, generalsekreterare för NMC Nätverket för hållbart näringsliv som samlar företag kring hållbarhetsfrågor.

– Hållbarhetsfrågorna rör kritiska omvärlds- och framtidsområden som kommer påverka och avgöra företagens tillväxt och överlevnad. Därför är det viktigt att lyfta dessa både i styrelserummet och i ledningsrummet. Insikten kring vikten av strategisk hållbarhetskompetens i styrelsen börjar mogna, men precis som när det gäller jämställda styrelser går det långsamt, säger Lena Ander.

Ett exempel på att hållbarhetsfrågorna hamnar på styrelsens bord är statliga Vattenfall. I våras tog regeringen in två nya styrelseledamöter, Viktoria Bergman och Tomas Kåberger, med motiveringen att de har den hållbarhetskompetens som är nödvändig för att ställa om det kritiserade företaget. Tomas Kåberger är professor i internationella hållbara energisystem och var tidigare generaldirektör för Energimyndigheten. Viktoria Bergman har en bakgrund framförallt inom energi och kommunikation.

”Vår förhoppning är att dessa två nya styrelseledamöter ska bidra till att ytterligare stärka styrelsen i den strategiska ompositionering som Vattenfall behöver göra för att möta utvecklingen på marknaden” skrev regeringen i samband med att de nya ledamöterna valdes in.

Även Anette P Andersson, hållbarhetsexpert på SEB Investment management, ser att frågorna rör sig uppåt i flera företag.

– Jag har under ett antal år diskuterat hållbarhet med vd:ar och finanschefer och det märks tydligt att de nu är mer insatta i ämnet. Något som jag framhåller är att det ska finnas en styrelsemedlem som har ansvaret för hållbarhet, vilket också flera företag har i dag. Där har det skett en förändring jämfört med för bara några år sedan, säger hon.

Lena Ander, generalsekreterare för NMC. Foto: NMC

Men samtidigt som frågorna uppmärksammas allt mer i toppen, är det få hållbarhetschefer som själva sitter i ledningen. Endast en dryg fjärdedel i SvD Näringslivs enkät svarar att de har en plats i ledningsgruppen, och sju företag saknade helt en hållbarhetschef.

– Det är beklagligt. Hållbarhetschefen bör sitta i ledningen för att kunna jobba strategiskt och riskminimerande i företaget, säger Lena Ander, och fortsätter:

– Jag förväntar mig en förskjutning framöver till styrelser som fokuserar mer på hållbarhet. Bland majoriteten av företagen är hållbarhetsfrågorna inte en del av affärsstrategin och för att ändra på det måste hållbarhetsfrågorna prioriteras och hanteras regelbundet av ledningen.

Bland majoriteten av företagen är hållbarhetsfrågorna inte en del av affärsstrategin och för att ändra på det måste hållbarhetsfrågorna prioriteras och hanteras regelbundet av ledningen.

Hur företagens branschorganisation Svenskt Näringsliv ser på frågan om hållbarhetschefens roll i företagen vill presschef Peter Isling inte svara på.

– Det ligger utanför vårt mandat. Hur företagen organiserar frågorna och vilka resurser som avsätts är upp till företagen själva att bestämma.

SvD Näringslivs undersökning visar också på radikala skillnader mellan bolagens ambitioner när det gäller att redovisa hållbarhetsfrågor. Trots att frågorna diskuteras i företagens toppskikt är kommunikation utåt kring hur arbetet går inte självklart. Vart åttonde företag (13 procent) har inte någon hållbarhetsredovisning alls, trots att det enligt nya EU-regler blir obligatoriskt för stora företag redan nästa år.

Så gjordes undersökningen

SvD Näringsliv har frågat hållbarhetschefer i Sveriges 100 största företag. Totalt svarade 63 företag. Av dessa saknade 7 företag en hållbarhetschef. Personerna som har svarat bär huvudansvaret för frågor inom miljö och hållbarhet.

Läs mer här:

Cred & Källa: Få hållbarhetschefer i företagens toppskikt


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *