Experter dömer ut skyhög fondavgift: ”Brutalt”

Avanzas sparekonom Claes Hemberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Som SvD kunnat berätta så har Söderberg & Partners populära trygghetsförvaltning fondavgifter som ligger högt över snittet för branschen. Fonden Söderberg & Partners Trygghet 75 har en avgift på 2,4 procent. Det är nästan dubbelt så mycket som en traditionell aktivt förvaltad aktiefond.

– Det är en brutal avgift. Den här fonden är ju tänkt för pensionssparande och med den här avgiften kan man räkna med att spararen efter 40 får 1,5 miljoner i handen och att lika mycket har betalats i avgifter. Hälften går bort alltså, säger Hemberg.

Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, menar att så här dyra fonder inte lämpar sig för pensionssparande.

– Vi brukar säga att en avgift på 0,4 procent är en bra nivå för ett långsiktigt sparande. Det är tveksamt om en fondförvaltare kan ta igen en så hög avgift som 2,4 procent.

Hon har själv räknat på hur stor avbränning som olika fondavgifter ger på kapitalet. En avgift på 0,4 procent ger exempelvis en avbränning på 11 procent av kapitalet på 30 år (räknat på oförändrat kapital minus avdrag för avgift).

– Tar man 2,4 procent i avgift så blir det helt sjuka avbränningar, då handlar det om 52 procent på 30 år, säger hon.

Claes Hemberg tycker att en långsiktig pensionssparare bör sikta på en avgift på en tiondel av vad Söderberg & Partners tar ut.

– En tiondel vore lämpligt. Det betyder att spararen kan räkna med att behålla över 90 procent av avkastningen. Man ska ju komma ihåg att det är spararen som tar hela risken för eventuella kursfall. Pensionsbolaget tar ingen risk, de tjänar bara pengar.

Söderberg & Partners får en stor del av sina fondkunder via arbetsgivare. Hemberg menar att arbetsgivare har ett stort ansvar när det gäller att undvika dyra lösningar för sina anställda.

– Tyvärr är det så att väldigt få arbetsgivare tar sig tid att göra den här typen av granskningar av avgiften och dess betydelse för vilken pension den anställde får. Arbetsgivaren är för naiv och på det här sättet ger de bort en stor del av den anställdes pension till försäkringsrådgivaren.

Han råder sparare som sitter med dyra tjänstepensionslösningar att flytta sina pengar. Den enskilde spararen kan emellertid inte göra detta på egen hand.

– Man måste tala med sin arbetsgivare och förklara att man är lurad och det är bara arbetsgivaren som kan göra något åt det, säger Claes Hemberg.

Han understryker att sparandets avgift är den viktigaste faktorn för ett bra sparande.

– Det här går igen i all forskning. Det spelar ingen roll hur avancerade modeller fondbolaget kan presentera, det finns inget som är så avgörande som avgiften på sparandet.

Ytterligare en som reagerat är Jakob König, finansexpert på konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter. Han menar att grundproblemet är pensionsrådgivarnas provisioner, som gör att de tjänar mer pengar ju dyrare produkt de lyckas övertala spararen att välja.

– Den här branschen drar till sig en hel del lycksökare som tjänar stora pengar på pensionsspararens underläge. Man kan fråga sig varför spararna ens valt att spara i dåliga produkter och svaret är att de rekommenderats av personer som kallar sig för rådgivare men som i själva verket tjänar pengar genom samma upplägg som säljare, säger Jakob König.

Läs mer:

Cred & Källa: Experter dömer ut skyhög fondavgift: ”Brutalt”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *