Ekonomins rockstjärna riskerar rättegång


Christine Lagarde vid Världsekonomiskt forum i Davos. Foto: Laurent Gillieron/AP

Christine Lagarde sitter i panelen på Världsekonomiskt forum i Davos när hennes leende förbyts i en bister uppsyn. Anledningen är att Robert E. Diamond Jr, en av världens mäktigaste bankmän, just har tackat lagstiftare och finansministrar för deras roll att skapa en bättre miljö efter finanskrisen.

Fransyskan tittade honom i ögonen och sade på perfekt engelska:

– Bästa sättet för banksystemet att säga tack vore att faktiskt, du vet, utöva en god finansiering av ekonomin, ha resonabla kompensationssystem på plats och täckning för sitt kapital, svarade hon till rungande applåder.

Detta var fem år sedan. Då var Christine Lagarde Frankrikes finansminister. Men det råder ingen tvekan om att den frispråkiga fransyskan, nu chef för Internationella valutafonden IMF, orsakat lika mycket uppståndelse vid årets toppmöte i samma schweiziska skidort.

Bland rubrikerna från årets upplaga finns uttalanden om att flyktingar kan ge ett uppsving åt europeisk tillväxt och att det finns kommunikationsproblem i Kina.

Christine Lagarde har aldrig framstått som den som är rädd att uppriktigt säga sin mening, något som inte alltid har gått hem. Att hon skyllde 2008 års globala finanskris delvis på den gubbiga och testosterontyngda kulturen på globala banker fick en och annan (man) att se rött. Men argast har kanske de egna landsmännen blivit, exempelvis när hon som ny i president Jacques Chiracs regering 2005 kallade Frankrikes arbetsmarknad stelbent.

Kanske är det till och med så att respekten på hemmaplan kom först i och med att hennes goda rykte växte internationellt. Den anrika finanstidningen Financial Times korade henne 2009 till Europas bästa finansminister och först då svarade fransmännen med att rösta fram henne som en av landets favoritpersonligheter. Nu listar den amerikanska tidskriften Forbes henne som världens sjätte mäktigaste kvinna.

Men på vägen dit har Christine Lagarde flera gånger tvingats bryta gränsen för det normala. Hela karriären skulle kunna etiketteras med ”första kvinnliga…”.

Hon började sin karriär på den internationella advokatfirman Baker & McKenzie. Hon blev efter några år dess första kvinnliga delägaren någonsin, därefter den första kvinnliga styrelseledamoten och till sist dess första kvinnliga ordförande.

Hon fortsatte som minister i Frankrike. När hon lämnade regeringen var det som landets första kvinnliga finansminister.
Nu är hon som bekant IMF:s första kvinnliga toppchef. 2016 är sista året på den första mandatperioden. Men trots att hon i dag är ekonomins motsvarighet till rockstjärna är hon långt ifrån självklar för en andra mandatperiod. Anledningen är det i Frankrike så kallade Tapie-fallet.

I december förra året beslutade en fransk domstol att Christine Lagarde ska ställas inför rätta för hennes hantering vid utbetalningen av statlig ersättning på 400 miljoner euro till den franske finansmannen Bernard Tapie 2008.

Utbetalningen rörde en tvist mellan Tapie och den statligt ägda banken Crédit Lyonnais efter Tapies försäljning av Adidas 1993. Stödet misstänks ha varit en förmånlig behandling på grund av Tapies stöd till dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy, partikamrat till Christine Lagarde.

Domstolens beslut var överraskande med tanke på att Frankrikes högste åklagare i september rekommenderade att utredningen mot Lagarde skulle läggas ned. Och Lagarde själv sade att hon skulle överklaga beslutet. Hon menar att hon har handlat i franska statens intresse och helt lagenligt.

Hon har tidigare sagt att hon inte tänker avgå på grund av anklagelserna, och fått stöd av IMF:s styrelse, som representerar 188 länder.

På fredagen meddelade Lagarde att hon kommer att kandidera för en andra mandatperiod. Enligt Storbritannien och Tyskland bör heller inte hotet om en Tapie-rättegång hindra henne från att fortsätta på ämbetet efter nuvarande mandatperiods slut. I förra veckan meddelade både den brittiska och tyska regeringen att hon nominerats till ytterligare en femårsperiod.

Se mer här:

Cred & Källa: Ekonomins rockstjärna riskerar rättegång