Därför har stjärnan inga tänder


Gaten Maratazzo, 14, har fått sitt stora genombrott med rollen som Dustin i succéserien ”Stranger things”.
Nu berättar barnstjärnan om sin ovanliga sjukdom.
– Den påverkar tänderna, det är därför jag inte har några, säger han i ”The Jonathan Ross Show”. Gaten Maratazzo lider av den äftliga skelettsjukdomen cleidokranial dyspalsi, som bland annat gör att man föds helt utan eller med outvecklade nyckelben. Sjukdomen påverkar dessutom den drabbades tandutveckling, vilket gör att Gaten Maratazzo inte har några framtänder alls.
När skådespelarna från Netflixs succéserie ”Stranger things” gästade den brittiska pratshowen ”The Jonathan Ross Show” öppnade Maratazzo upp om sin sjukdom.
– Den påverkar hur ansiktet och huvudet växer. Och tänderna, det är därför jag inte har några, säger han.

Cleidokranial dyspalsi är mycket ovanligt och omkring 100 personer i Sverige lider av sjukdomen. Gaten Maratazzo har en mild variant av den, men genomgick nyligen en operation för att flytta ner sina permanenta tänder.
Genom att prata om sjukdomen hoppas han kunna öka människors kunskaper om den. Sjukdomen kommer också att skrivas in i nästa säsong av ”Stranger things”.
– Att ta upp den i programmet kan öka människors medvetande om den. Jag vill bara få folk att förstå att det inte är något de behöver vara rädda för att visa upp, säger han.

Se mer här:


Cred & Källa: Därför har stjärnan inga tänder