Chefsbyte rycker allt närmare på Ratos

Ratos vd Susanna Campbell. Foto: Annika af Klercker

Efter en lång tid som börsfavorit har investeringsbolaget Ratos de senaste fem åren tappat närmare 60 procent av sitt börsvärde. Arne Karlsson tog över ordförandeposten i Ratos när han slutade som vd 2012, men i november blev det känt att han avböjt omval och efterträds av Jonas Wiström vd på ÅF. Enligt styrelsemedlemmen Per-Olof Söderberg, som representerar huvudägarfamiljen med samma namn, var ordförandebytet odramatiskt och han upprepade till Dagens Industri att det skedde på Karlssons initativ. Men fler förändringar kan vara på gång.

– Sanna (Susanna Campbell, red:s anm.) är på väg bort. Det har det pratats ett tag om nu, många är missnöjda med hennes insatser. Det som framförallt sticker ut är köpet av norska Aibel, men det är mer än en dålig affär som ligger bakom kritiken, menar en person med insyn i Ratos.

SvD Näringsliv har sökt Per-Olof Söderberg och Ratos för en kommentar, men bolaget uppger att de inte har möjlighet att kommentera uppgifterna just nu.

Förra veckan blev det klart att Susanna Campbell blir en av tre nya ledamöter i ett annat problembolag, Telia Sonera. Operatören står inför en stor strategiomläggning där tillväxtmarknaderna i Eurasien ska säljas av och bolaget ska ta sig an utmaningen att hitta en lönsam tillväxt i Norden och Baltikum. Det kommer bli ett krävande år för Telias styrelse med ordförande Marie Ehrling – aktien har tappat runt 30 procent på ett år samtidigt har förtroendet för Telias högsta ledning sjunkit.

Att Campbell accepterat att bli styrelseledamot i Telia har kritiserats hårt av bland annat Dagens Industri som likställde hennes nya uppdrag med en uppsägning.

– Det var nog snarare så att Campbell behövde hitta en ny plattform och erbjudandet i Telia kom lägligt. Sedan är det ovanligt att man byter både vd och ordförande samtidigt. Eftersom Karlsson nu lämnar vid vårens stämma kanske Campbells sorti kommer först till senhösten. Då kanske hennes dubbeljobbande inte blir så långvarigt vilket sannolikt ingår i planen för hennes egen exit, menar en annan källa.

Ratos, som investerar i framförallt onoterade bolag, har haft det riktigt kämpigt. Portföljen som Arne Karlsson lämnade efter sig var kanske inte den bästa sett till tillväxt och vinstutveckling. Det har setts som förlåtande vid bedömningen av Campbells insatser. Men den mest kritiserade affären har hon själv genomfört i och med köpet av minoritetsposten i norska Aibel med intäkter från oljesektorn. När Campbell köpte in sig i december 2012 stod oljepriset på nära 110 dollar fatet. I dag med ett pris strax under 30 dollar fatet har affären förvandlats till en mardröm.

Bolaget kommer sannolikt tvingas skriva ned värdet på sina tillgångar vilket i sin tur kan innebära att det egna kapitalet raderas ut. En uppskattning visar att Aibel kan behöva så mycket som fyra miljarder kronor för att tillfredsställa både revisorer och långivare. Ratos äger drygt 30 procent av Aibel och kan därmed tvingas stå för 1,2 miljarder i nya pengar till portföljbolaget.

Ratos har förvisso 4,3 miljarder kronor i kassan men att kasta bra pengar efter dåliga är inte populärt. Det finns mer i Aibelaffären som skapar irritation i ägarleden än den dåliga tajmingen. Bland annat det faktum att affären finansierades med dyra preferensaktier som kostar Ratos mycket pengar att försöka köpa tillbaka. Enligt en analys av Nordea så skulle Ratos nettokassa enbart uppgå till 2,9 miljarder om preferensaktierna räknades bort. När det kommer till bolag som är små eller som har problem så finns det för övrigt fler enligt Nordea som pekar ut Jötul, AH Industries och Biolin som försäljningar ur portföljen som skulle välkomnas.

Att Ratosaktien numera handlas till rabatt är ett tydligt tecken på att börsens investerare resonerar helt annorlunda om Ratos i dag än för fem år sedan. Förutom en vildvuxen bolagsportfölj med problem så sticker investmentbolagets skuldsättning i portföljen ut.

Sammantaget är bolagets nettoskuldsättning på 2015 års uppskattade siffror enligt Nordea nere på tre gånger resultatet vilket är bra konstaterar banken, men i portföljen är snittskuldsättningen hela 4,9 gånger vilket är högt. Att ha en hög skuldsättning i portföljen är okej så länge som det finns finansiella muskler som i Ratos fall i kassan, men allt annat lika så är det en hög skuldsättning som innebär ökad risk, menar investerare som SvD Näringsliv talat med.

Se mer här:

Cred & Källa: Chefsbyte rycker allt närmare på Ratos


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *