Charlie Grönvall om näthatet under Idol – Expressen


Nanne Grönvalls son Charlie Grönvall är en av favoriterna i TV4:s ”Idol 2016″.

Men det är inte alla som gillar 26-åringen. Nu berättar han om näthatet.

– De säger att jag inte borde få vara med på grund av min mamma, säger han.

I kväll ska idolerna uppträda inte bara med en utan med två låtar. Den sjunde fredagsfinalen av ”Idol 2016″ har nämligen två teman, Melodifestivalen och ”Så mycket bättre”.

Charlie Grönvall är peppad:

– Det är sjukt kul, det har nästan varit det man hoppats mest på, att komma så långt så man får göra två låtar. Det gör faktiskt en ganska stor skillnad. När det är ett ganska långt program och man bara går upp och gör sin korta grej blir det väldigt intensivt. Så jag tror det blir lite annorlunda nu när vi gör två låtar. Det är andra förutsättningar att jobba i rent mentalt. Samtidigt är det mer att förbereda, säger han.

Charlie Grönvall ska sjunga ”The worrying kind” av The Ark och ”En apa som liknar dig” av Darin (originalet spelades in av Olle Ljungström).

– Låtvalen är viktiga men också bland det svåraste i ”Idol”.

LÄS MER: Charlie Grönvall om stödet till Nanne

På frågan om han inte funderat på att ta en av sin mamma Nanne Grönvalls låtar skrattar Charlie Grönvall.

– Åh gud. Vi har skämtat om det men jag tror att det hade varit väldigt illa om jag tog en av hennes låtar. Det blir ju jättekonstigt. Det känns så. Det blir jättekonstigt om jag går upp på ”Idol” och säger att jag gör min grej och sen ba va? Men det hade varit kul, det kan jag tänka mig. Men jag kör vidare på min grej.

– Vad var det vi sa? Nej men vi skämtade om att vi först skulle berätta på sociala medier att jag skulle göra det för att se reaktionerna men det kändes oärligt så vi gjorde aldrig det. Framför allt har jag skämtat med Jesper och Renaida.

Vill inte din mamma att du ska göra en av hennes låtar?

– Nej det har jag väldigt svårt att tänka mig, att hon sitter där och har en känsla inom sig, ”åh jag hoppas att han tar min låt”. Nej det tror jag inte.

Trots att Charlie Grönvall är en av favoriterna i ”Idol 2016″ får han ta emot näthat, även om det inte är lika mycket som några av de andra deltagarna.

– Om jag hade fått massa elaka kommentarer hade jag nog inte tagit åt mig, men jag tror alla mår bra av ett positivt klimat. Vare sig det är riktat mot mig eller andra så vill jag att klimatet människor emellan ska vara positivt. Att man stöttar varandra. För det är väldigt frustrerande att veta att det är många människor som blir behandlade illa.

– Man blir alltid glad när man ser positiv energi och det är alltid frustrerande när man stöter på det motsatta.

Har du fått kritik?

– Nej jag får inte så mycket hat, det ska jag ändå påstå. Men man stöter på saker. Mot mig handlar det oftast om utseendet och sedan kan det vara kommentarer som att ”du borde inte få vara med på grund av din mamma”. Jag har inte förstått logiken i det.

Varför skulle du inte få vara med på grund av din mamma?

– Jag har inte fattat det där, men något sådant är det. Sedan är det klart att det är klassiska saker, ”du är dålig och sjunger inte bra”. Men överlag så upplever jag att tjejer får mycket mer. Det är helt hemskt. Det märker jag bara när jag pratar med de andra, det går inte ens att jämföra. Är man tjej eller hamnar utanför normen får man mer hat.

Hur känns det?

– Jag har inte riktigt förstått tänket i det. Så för mig så känns det bara som att jag inte riktigt förstår vad de menar.

Har du pratat med din mamma om det?

– Nej, jag måste ändå säga att den absolut största responsen är väldigt positiv, jag är ju till och med kvar i tävlingen.

LÄS MER: Kändissonens succé i ”Idol”

Charlie Grönvall berättar att idolerna stöttar varandra när de får hatiska kommentarer.

– Det är det som är så skönt med ”Idol”. Det är en tävling men det märks inte av oss emellan. Det är inte så att vi försöker sätta dit varandra. Vi hjälper varandra och alla måste må bra.

Är det lätt att slå ifrån sig hatet?

– Nej det är absolut inte lätt, sedan för min del så är jag en av de som är lite äldre. Sedan har jag oftast haft det ganska tryggt i mitt liv. Jag har min familj och har haft ganska god tid på mig att bygga upp en stabil grund. Därför tar sådana saker inte lika hårt.

– Men överlag vet jag att det är svårt. För några år sedan hade det tagit jättehårt, det sätter sig i en. Lösningen är inte att man ska lära sig stänga av utan lösningen är att de där orden aldrig får kastas ut. Vi måste jobba på det för hårda ord tar. Det går inte att skärma av det, man tar åt sig.

Se mer här:


Källa: Charlie Grönvall om näthatet under Idol – Expressen