Carola: Sverige borde vara mer generöst


Artisten Carola Häggkvist har haft ett tiotal flyktingar boende i sitt eget hem.
Hon tycker att Sverige borde vara mer generöst – men är också kritisk till hur flyktingströmmen hanterats.
– Och jämförelsevis: hur många har vi egentligen tagit emot? Jag vill inte blanda mig i den politiska debatten – men jag förstår inte varför inte Sverige förberedde sig bättre politiskt? säger hon till DN.När flyktingkrisen kulminerade under förra hösten bokade Carola Häggkvist en charterresa till Kos i Grekland. Hon hjälpte till praktiskt på platsen, bland annat genom att dela ut filtar och mat till båtflyktingar, men gav också flyktingarna sitt mobilnummer, något som de senare kunde visa upp för häpna poliser vid den svenska gränsen.
När Dagens Nyheters Björn af Kleen följer med Carola Häggkvist under intervjun har en av flyktingarna fått besked om att han och en kamrat måste lämna flyktingförläggningen i Farsta och flytta norrut. Då är han åter välkommen till Carola, ”självklart”, säger hon. Hon går på fest med Norges tidigare närings- och kulturminister Trond Giske och råkar säga till alla närvarande norrmän att norska kungahuset borde öppna slottet för flyktingar.

Under året har hon själv haft ett tiotal flyktingar som gäster i sitt hem.
– Jag vill bara visa att det gick fint för mig att bidra och det har inget att göra med att jag är känd, säger hon. På Kos fixade jag hotellrum åt kvinnor från Uganda som kom genomfrusna i bara underkläderna. Jag frågade mina väninnor om de ville vara med och dela hotellkostnaden. ”Absolut, Carola, vi är med dig”, säger hon till DN och fortsätter:
– Och jämförelsevis: hur många har vi egentligen tagit emot? Jag vill inte blanda mig i den politiska debatten – men jag förstår inte varför inte Sverige förberedde sig bättre politiskt? Man vet hur det ser ut i Mellanöstern – varför fick inte Migrationsverket bättre verktyg? Varför ska människor behöva stå här och knacka på dörren? Är vi inte med i matchen? Jag är sångerska och har inte tagit en spänn för att de bodde hos mig men det finns ju andra som jobbar med det här och får lön.
Danny Saucedo, aktuell i ”Så mycket bättre”, säger att Carola med sitt engagemang och sin tro varit en ”ledstjärna”.
– Hon har visat vad man kan åstadkomma om man lägger manken till, säger Danny Saucedo. Och för mig – som är en troende kille, har Carola visat att man kan ha religionen som en grundstryka.

Fortsätt att läsa här:


Cred & Källa: Carola: Sverige borde vara mer generöst