Cameron Jai om att vara transperson – Expressen


Idol”-deltagaren Cameron Jai föddes som en tjej, men insåg snart att han är en kille.

Nu berättar profilen om hur han kom ut som transperson för sin familj och rädslorna efter sin medverkan i ”Idol 2016″.

– Jag är alltid rädd att någon ska komma fram på gatan och slå mig, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Cameron Jai, 16, slog igenom i ”Idol 2016″ där han slutade på en elfte plats. Men det var inte bara hans sång som fick uppmärksamhet i tävlingen – Cameron Jai valde även att komma ut offentligt som transperson.

– Jag ville att folk skulle normalisera det lite, för det är fortfarande tabu med transpersoner. Jag vet att det finns många ungdomar som är i min sits, och de som inte ens vet om att de är trans, så jag tänkte att jag kanske kunde hjälpa dem. Det var inte ett svårt beslut att ta att berätta om det, säger ”Idol”-deltagaren i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Cameron menar att han var beredd på att få ta emot hat i sociala medier och även att bli påhoppad på stan efter att han kommit ut offentligt i ”Idol”.

– Jag trodde att jag skulle få mycket hat, men alla har sett mig som en kille direkt. Det har gjort mig glad. Jag är alltid rädd att någon ska komma fram på gatan och slå mig, eftersom jag är en offentlig transperson nu. Det är lite otäckt. Men faktiskt så har jag inte behövt uppleva någonting sånt, säger han.

LÄS MER: 9 saker du inte visste om Cameron Jai

Cameron Jai: ”Det var självhat”

Men redan före ”Idol” hade Cameron Jai tagit det ännu större steget, att våga berätta för sin familj och sina vänner. Från början var det tufft, eftersom Cameron Jai inte hade någon annan transperson att relatera till. Han visste inte ens om att det fanns.

– Jag visste inte att transpersoner fanns förrän jag var 13, 14 år. När jag tänkte på transpersoner så tänkte jag på transvestiter, för det såg man att folk skojade om på tv. Så det var inte så kul för mig att gå igenom allting med självhat och så innan man insåg att det fanns transexualitet. Då kände jag bara ”aha, okej”, säger han i TV4.


LÄS MER: Idol-Cameron Jai föddes som tjej

”Idol”-Cameron om att komma ut för familjen

I ”Nyhetsmorgon” berättar ”Idol”-deltagaren att han till slut valde att komma ut för sin familj genom att skicka ett mejl till dem mitt i natten. I mejlet kom han ut som transperson, eftersom han inte vågade berätta det för dem öga mot öga.

– Min familj är väldigt stöttande, men jag vågade inte berätta för dem. Så jag skrev ett mejl till min familj mitt i natten, klockan var typ två. Men när jag skrivit det så kunde jag inte trycka på ”skicka”-knappen. Jag skakade bara, säger han i TV4 och fortsätter:

– Jag visste att min familj skulle stötta mig, men det är ändå stort och läskigt att berätta. Jag tror att alla är rädda för att göra det. Men när jag hade skickat mejlet så kom mamma in och grät för att hon var så stolt över mig, säger Cameron Jai i ”Nyhetsmorgon”.


Följ Expressen Nöje på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Se mer här:


Källa: Cameron Jai om att vara transperson – Expressen