Bosnisk Ost och Spenat Paj




Portioner: 4

Källa: Mirza Bico

Visa alla recept för: Mirza Bico

Foto: Mirza Bico

Ingredienser:


200 gram – Färsk spenat
3 st – Ägg
1 dl – Vispgrädde 40%
5 dl – Crème Fraiche 34%
500 gram – Feta
1 dl (~100 gram) – mandelmjöl
1 msk (~10 gram) – fiberhusk
1 tsk (~5 gram) – Bakpulver
1 krm (~3 gram) – Salt

Gör så här


4 portioner = ca 1200 gram totalt
(300 gram/portion)

En enkel och smaskig ost och spenatpaj jag lärt mig av min mamma som jag sedan utvecklat för LCHF.

1. Vispa lätt 3 st ägg o en nypa salt, sen blanda i 1 dl vispgrädde.

2. Blanda i 5 dl Crème Fraiche.

3. Vispa ”smeten” ordentligt med t ex en ballongvisp så den blir jämn o fin utan några Crème Fraiche-klumpar.

4. I en annan skål – blanda 1 dl Mandelmjöl, 1 matsked FiberHusk och 1 tesked bakpulver.

5. Vispa ner mjölblandningen i smeten ordentligt.

6. Smula sönder 500 gram Feta-ost i smeten och blanda ordentligt.

7. Skölj och skaka ur 200 gram färsk spenat och blanda in i smeten ordentligt så att spenaten och Feta-osten fördelas jämnt i smeten.

Smeten ska nu ha en aning tjockare konsistens än den till ugnspannkaka, om den känns för tjock spä ut smeten med en skvätt mjölk. MEN smeten får inte vara för tunn heller – då kommer pajbitarna att vara för ”blöta” och gå sönder vid servering.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter (200 grader i varmluftsugn).

Låt den färdiga pajen svalna och ”luftas” i ca en halvtimme innan servering.

Servera gärna med en fräsch sallad och färskost, t ex Keso funkar. Passar också bra med fisk o kyckling, jag kör alltid lax till 🙂

Tips 1: förvärm ugnsformen i spisen innan du häller i smeten! Ta ut den varma ugnsformen, låt smöret smälta runt i den och sedan häller du i smeten. På det viset slipper du paj som fastnar i botten av ugnsformen.

Tips 2: spara 2 matskedar Crème Fraiche som du sedan brer ut över den färdiga varma pajen. Stoppa sedan tillbaks pajen in i ugnen i några minuter och låter smälta ordentligt – det ger pajen en saftigare och intressantare skorpa.

NÄRINGSVÄRDE (per portion, 300 gram):

Energi (kcal): 1078
Energi (kJ): 4496

Kolhydrater (gram): 9
Sockerarter (gram): 6

Fett (gram): 102
varav mättat fett (gram): 58

Protein (gram): 35

Fibrer (gram): 6,5

Salt (gram): 5
Järn (milligram): 3

(OBS! Detta är räknat på de exakta produkterna jag använt och kan skiljas något från fall till fall! Men principen är densamma – mycket fett, proteiner o järn, lite kolhydrater!)

Fortsätt läsa:


Originalartikeln: Bosnisk Ost och Spenat Paj


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *