Bonde-Sigrids okända familjetragedi – Expressen


Först miste Sigrid Bergåkra båda sina föräldrar med bara sex månaders mellanrum.

Vid bouppteckningen kom nästa chock.

– Det visade sig att jag hade en syster som jag inte vetat om, berättar ”Bonde söker fru”-deltagaren för Expressen.

Det var vid den andra bouppteckningen då kvarlåtenskapen efter Sigrids båda föräldrar skulle fördelas på syskonskaran som Sigrid Bergåkra, hennes 13 år äldre tvillingsyskon och hennes nio år äldre bror ställdes inför nyheten.

– Det blev som en chock. Pappa hade tydligen fått en dotter några år innan han träffade mamma. Mamma visste om att den här flickan fanns, men hon sade heller ingenting till oss barn så länge hon levde, säger lantbrukaren och hästutbildaren Sigrid Bergåkra, en av favoriterna i årets säsong av TV4:s ”Bonde söker fru”.

Sigrid Bergåkra om föräldrarnas död i cancer

– Mina föräldrar var båda renlevnadsmänniskor och hade inte hunnit gå i pension. Inom loppet av sju veckor insjuknande pappa och gick bort i lungcancer och ett halvår senare dog mamma av sin lymfom. Hon hade haft tumörer redan innan pappa dog, berättade ingenting förrän han var död. Det var jättetufft, minns Sigrid Bergåkra, 43.

LÄS MER: Sigrid om hånglet med Pål efter kärleksnatten med Erik

Sigrid Bergåkra pluggade vid den här tiden – år 2000 – på ”Horsebusiness school” vid ”International Agrarische HS Larenstein” i Holland och pendlade mammans sista halvår mellan gården och tentorna på universitetet. Den sista tiden bodde Sigrid med mamman på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det var enormt skönt att vi syskon kunde stötta varandra då livet ställdes på sin spets.

På papperet kan det se ut som att en gård som Söromosen i Bollnäs kommun är förmögen.

– Visst finns det värden i skog och gård och mark, men det finns inga pengar i kassan utan allt är investerat i maskiner och lokaler. Därför blev det extra knivigt att klara att driva gården vidare då vi var tvungna att lösa ut den för oss tidigare okända systern så att hon kunde få sin laglott, säger Sigrid Bergåkra.

Bonde-Sigrid om ekonomiska krisen

Sigrids andra syster, som vuxit upp med familjen, har fortsatt att vara delaktig i familjeföretaget och fick i arvskiftet en utgård och lite skog. Bröderna och Sigrid tog över verksamheten efter föräldrarna.

– Det var tungt att driva dödsboet vidare i bolagsform och vi hamnade i väldiga ekonomiska bekymmer. Det tog många år att jobba oss upp och förbi den situationen och få allt att fungera. Ibland måste man nog ner på botten för att kunna trycka ifrån.

Sigrid Bergåkra säger att det aldrig hade gått utan stödet från familjen, vännerna och från människor i bygden.

– Jag tror att folk ser till allmännyttan i bygden. Vårt bolag skapar ju ett 20-tal arbetstillfällen och vissa företag sponsrade oss så att vi till exempel kunde få bli sena med en räkning.

– Tanken att flytta från gården har aldrig slagit mig. Mina bröder och jag bestämde tidigt att det här bara måste gå!

LÄS MER: Sigrid Bergåkras kärleksproblem – okända sjukdomen

Bergåkra kan bara ta ut lön i bland

I dag har syskonen ett 40-tal hästar, ett lantbruk med utsäde och gödsel och ett ridsportgymnasium med tillhörande internat.

– Mina bröder har varit helt fantastiska med att stötta såväl mig som mina döttrar i vårt intresse för att tävlingsrida. Brorsorna är båda singlar och tillhör i högsta grad min familj.

– Rik blir man inte på att vara lantbrukare i Sverige. Lön kan vi bara ta ut ibland. Men det finns andra enorma värden i att bo så här och leva nära djuren och naturen. Jag skulle inte trivas i en lägenhet, jag vill ha många järn i elden så som man har på en gård som vår.

Och din halvsyster som ni fick kännedom om vid bouppteckningen, hur är kontakten med henne?

– Vi har ätit något julbord tillsammans och jag har träffat hennes fina familj. Hon är en jättebra person, men hon bor 30 mil bort så vi ses nästan aldrig. Däremot har vi viss kontakt på sociala medier.

FÖLJ EXPRESSEN NÖJE PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/expressennoje/?fref=ts

Läs mer:Källa: Bonde-Sigrids okända familjetragedi – Expressen