Bonde-Sigrid om sin okända sjukdom – Expressen


Hon är tittarnas –och männens – favorit i ”Bonde söker fru”.

Men få vet att Sigrid Bergåkra, 43, kämpar med en dold sjukdom.

– När någon brutit benet är det lätt att se och förstå vad som är fel. Med ledgångsreumatism är det inte lika lätt, säger hästdressyrinstruktören till webbplatsen Reumatikerlinjen.

För dressyrproffset och entreprenören Sigrid Bergåkra kom symptomen ”pang boom”, förklarar hon för Reumatikerlinjen. Hon har alltid kört på i 110 knyck och drev då sjukdomen bröt ut ett eget företag, försökte räcka till för sina tre döttrar, tävlade mycket och red sju-tio hästar om dagen.

Sigrid Bergåkra tävlade i ridsport

– Jag hade turen att träffa en välrenommerad reumatolog och fick akut hjälp med kortison och cellgift. Utan det hade jag kanske inte varit vid livet i dag eftersom svullnaden spritt sig till lungan, säger Sigrid Bergåkra till Reumatikerlinjen.

Sigrid Bergåkra har i många år varit ett känt namn inom ridsporten och hästuppfödningen. Som ung modellade hon och umgicks med supermodeller som Victoria Silvstedt och Claudia Schiffer, men det var först i årets säsong av ”Bonde söker fru” som hon blev känd för den breda publiken och kom att bli ”Bonde-Sigrid” med svenska folket.

LÄS MER: Sigrid berättar om näthatet

Då Sigrid Bergåkra i förra veckans avsnitt av ”Bonde söker fru” fattade det ovanliga beslutet att skicka hem alla sina brevskrivare väckte det stor förvåning bland tittarna.

Att hon i stället tog in dalkarlen Pål, som skrev till ”Bonde söker fru” men som först inte ville vara med i tv, i programmet ökade intresset ytterligare.

Tidigare har Sigrid Bergåkra bara berättat för den närmaste familjen om sin ledgångsreumatism. När man arbetar som dressyrtränare åt andras hästar gäller det att kunderna ska kunna lita på en till 100 procent i den dyra investering som det är att ta fram fina tävlingshästar. Sigrid förklarar för Reumatikerlinjen att hon vet att hon klarar sitt jobb.

Att hon berättar om sin sjukdom nu är för att hjälpa andra med ledgångsreumatism.

JUST NU: Sigrids hångel med miljonären Pål

”Jag har mer förståelse”

– Jag tror jag har mer förståelse numera för att det kan hjälpa andra i vardagsmotivationen när jag väljer att berätta om min RA (reumatoid artrit, ledgångsreumatism, reds anm). Att träffa en partner igen när man har en sjukdomsbild med sig är inte heller helt enkelt, och även inom det vill jag gärna även ge hopp för andra, säger Sigrid till Reumatikerlinjen.

Länge hade Sigrid Beråkra svårt att acceptera ens inför sig själv att hon hade en sjukdom.

Ledgångsreumatism kommer i skov och även om Sigrid fortfarande jobbar hårt har hon fått lära sig att lyssna mer på kroppen. Efter cellgiftsbehandlingar måste hon till exempel vila och Sigrid blir lättare irriterad och arg nuförtiden.

En skillnad mot innan Sigrid fick sin diagnos är att hon nu försöker arbeta mer strategiskt och något mindre fysiskt.

– Jag har väl insett att min kunskap sitter i huvudet, inte bara i kroppen, jag vet vad som behövs för att träna upp en riktigt duktig häst och jag erbjuder även gymnasieverksamhet inom ridsport, säger Sigrid till Reumatikerlinjen.

Se mer här:Källa: Bonde-Sigrid om sin okända sjukdom – Expressen