Bevisen för & emot – GW:s ord om Timell


Leif GW Persson menar att bevisläget mot TV4-profilen Martin Timell – som utreds för en misstänkt våldtäkt – är förhållandevis starkt.
Samtidigt kan Timells vän – den sparkade producenten Daniel Röös – bli ett nyckelvittne i utredningen.
Det var Röös som körde kvinnan i en båt från festen efter övergreppet i badtunnan.
– Det ger det naturligtvis stöd åt hennes uppgifter, säger advokat Kristofer Stahre.Martin Timell utreds av polis för en misstänkt våldtäkt.
En förundersökning är inledd efter övergreppet på en ”Äntligen hemma”-kollega i en badtunna under en personalfest på Mjölkö 2008.
Kvinnan har berättat för Expressens reporter Malin Roos om beslutet att polisanmäla:
– Efter tre försök till uppgörelse, så får jag göra jobbet som TV4 borde ha gjort, för länge sedan. Så känner jag. TV4 borde ha anmält detta, sa kvinnan.
Statistiskt sett kan det bli svårt för åklagaren att väcka åtal, säger polisprofessor Leif GW Persson.
Anledningen är de många år – 9 år – som passerat från övergreppet till anmälan.
Bevisläget mot Martin Timell starkt
Samtidigt talar de många vittnena till Martin Timells nackdel.
Leif GW Persson konstaterar att det är ovanligt med flera vittnen vid misstänkta våldtäktsärenden.
– Det vanliga vid våldtäktsärenden är att man saknar vittnen och det är en jävla hake, säger polisprofessorn Leif GW Persson.
Kriminologen Fatima Addberger delar den bilden:
– Spontant måste man säga att det i högsta grad är negativt för Timell att det finns så många vittnen. Finns det så många vittnen som efter så lång tid är villiga att blanda sig i och träda fram måste ju tyda på att de anser att det här har hänt.
Fatima Addberger.
LÄS MER: Vännen offrades för att rädda Martin Timell

Advokat Kristofer Stahre anser att bevisläget mot Martin Timell är starkt, detta givet att det finns vittnen som stöder den kvinnliga assistentens berättelse.
Det är tidsaspekten som är den springande punkten här?
– Naturligtvis. Det beror på hur pass säkra minnesbilder inblandande personer har. Ju mer osäkerhet de ger uttryck för desto svårare blir det naturligtvis att nå fram till en fällande dom, säger Kristofer Stahre.
Vännen kan bli nyckelvittne
Kvinnan som utsattes för övergreppet har berättat att det tio minuter efter händelsen tillkallades en båt för att köra hem kvinnan och hennes sambo från festen. Den som körde båten var ”Äntligen hemma”-producnten Daniel Röös. Han har beskrivits som Martin Timells högra hand och pekas ut som en vän till programledaren. Röös sparkades från ”Äntligen hemma” en tid efter internutredningen 2015.
Nu kan han bli ett nyckelvittne i utredningen, menar Stahre.
– Om det var den här incidenten som föranledde det ger det naturligtvis stöd åt hennes uppgifter. Om hon berättade vad som hade hänt och man reagerar på det här sättet kan det förklara varför hon inte vågat driva det här vidare. Om hon blir behandlad så och det försöks tystas ner genom att man till exempel kör hem henne med båt i stället för att man kör hem gärningsmannen.
Kristofer Stahre.Är personen som körde båten att betrakta som ett nyckelvittne?
– Det kan det mycket väl vara beroende på vad målsäganden har sagt till den personen. Har hon berättat vad det är som har hänt för honom eller gett uttryck för ett känsloliv som är rimligt med att ha blivit utsatt för ett övergrepp av det slaget då kan det naturligtvis utgöra en stödbevisning till hennes berättelse.
Leif GW Persson om vittnesuppgifterna
Festen har beskrivits som blöt. Men att det dracks alkohol på festen ska inte påverka bevisläget, anser Leif GW Persson.
– Nej. det ska inte spela någon roll hur fulla de här aktörerna var, varken när det gäller honom eller henne, säger Leif GW Persson.
Och när det gäller vittnena?
– Det är klart, visst. Det är ett vanligt sätt att slinka ur om man inte vill medverka. Att man var så jävla full att man inte minns. Och det kan ju till och med vara sant om vi ska vara noga.
Den kvinnliga assistenten har tidigare uppgett att hon fick en löneförhöjning kort efter festen. Det är dock ett svalt spår enligt Leif GW Persson.
– Då måste man visa att det finns ett samband mellan den och att det skulle ha tigits om det här. Det är väl vad hon hävdar nu, att hon fick den för att hon skulle hålla tyst om det här andra. Men nej, det kan bli knepigt. Och det är inget som kan länkas vidare till Timell, då kräver det ytterligare bevisning. Men det kan ju bli svettigt nog för ledningen.

LÄS MER: Timells hotfulla sms: ”Han skulle se till att jag fick gå”

Leif GW Persson och Fatima Addeberger anser att Martin Timells beslut att inte uttala sig konkret om övergreppet i badtunnan är klokt. Kristofer Stahre delar den bilden.
– Om det nu är en rättssak ska han vänta tills han förhörs av polis innan han ger sin version av händelseförloppet. Det är nog klokt att ligga lågt från hans sida i det här läget.

Bevisläget i fallet Martin Timell* VittnenaFlera vittnen har befunnit sig på platsen och berättat om övergreppet. I och i anslutning till badtunnan fanns fem personer utöver kvinnan och Timell.* TidsaspektenDet har gått nio år mellan övergreppet och anmälan. Någonting som kan försvåra utredningsläget. * AlkoholenPersonalen på festen ska var berusade. Men det ska inte spela någon större roll, enligt Leif GW Persson.* BåtfärdenKvinnan som utsatts för övergreppet kördes med båt från festen cirka 10 minuter efter övergreppet, tillsammans med hennes sambo. Båtföraren, Daniel Röös, pekas ut som ett nyckelvittne.* LöneförhöjningenBara dagar efter händelsen säger kvinnan att hon kallas in till dåvarande vd:n för produktionsbolaget Meter, Anna Rydin. Där ska hon blivit erbjuden en löneförhöjning mot tystnad, säger kvinnan. Det är ett kallt spår, då det är svårt att bevisa, menar Leif GW Persson och Fatima Addberger.* Martin Timells tystnadMartin Timell har valt att inte kommentera den enskilda händelsen i badtunnan. Det beskrivs som klokt av såväl Stahre som Addberger och GW.Följ Expressen Nöje på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Se mer här:


Cred & Källa: Bevisen för & emot – GW:s ord om Timell