Året ur en Sävsjöreporters perspektiv


ETT ÅR PÅ Sävsjöredaktionen går väldigt fort. Faktum är att det går så fort att man lätt bara borrar ner huvudet och kör på, och liksom glömmer bort att stanna upp och ta in allt det man får vara med om.

När man snackar med utsocknes så möts man inte sällan av fördomen att ”i Sävsjö händer väl inget”. Men oj, vad fel de har. Här händer ju hur mycket som helst!

EFTER ATT HA bläddrat igenom de senaste tolv månaderna i arkivet kan jag inte annat än glädjas åt alla de saker jag har fått vara med om, alla de människor jag mött och den där goa inställningen till livet som Sävsjöborna verkar ha smittat av sig på mig.

I den här krönikan tar jag upp några av ljusglimtarna ur mitt nyhetsår 2017.

Januari: Ett av mina första jobb på Sävsjöredaktionen var på Sjöbergs i Stockaryd där jag fick en rundtur av företagets vd Jan Möllefors. Företaget, som tillverkar hyvelbänkar, går bra och i början av året sökte man nya medarbetare.

Februari: Det hände mycket i februari. Men det som satte starkast spår var mötet med 29-åriga Amna Amairy som flydde från krigets Syrien tillsammans med sina två små barn över havet, för att till slut hitta en fristad i Vrigstad.

Mars: Mars månad var hektisk med allt från kaféinvigningar till konstnärsbesök. I mitten på månaden drog jag i ilfart till Rörvik där det läckt ut hydraulolja i sjön Hillen. Det blåste kallt som tusan, och jag tyckte ganska synd om brandmännen som behövde dra länsar i sjön för att få stopp på utsläppet.

April: Den här månaden fick jag träffa Sävsjös egen bondehunk Johan Petersson för första gången. Och i Rörvik trängdes jag med både tv, radio och appar när den nya matbutiken invigdes under pompa och ståt.

Maj: Saab-entusiasterna Sibylla Gustafsson och Lasse Björk bjöd in mig till sitt garage i Stockaryd där Sibylla berättade att hon har en ledande roll i en Matz Eklunds dokumentärfilm om Midnattssolsrallyt.

Juni: Regnet öste ner över Sävsjö när Aleholms balpar gick på röda mattan upp till Ljunga park. Personligen såg jag ut som en dränkt råtta där i direktsändning, men balparen var förtjusande vackra, trots blöta kavajer och klänningsfållar.

Juli: Reportaget om 91-årige Bengt Fransson som behövde köra en kilometer på sin permobil i ur och skur för att få äta lagad mat upprörde många. Kommunen valde senare att backa, och gav Bengt rätt till matdistribution.

Augusti: Hjärtlanda medeltidsdagar, Sävsjö Celebration, marknad, bouletävling och pizzeriabränder. Augusti var nog en av de roligaste och mest varierade månaderna på hela året. Men det som gjorde störst avtryck hos mig var ändå besöket på Granbackens asylboende i Vrigstad där fyra killar byggt ett eget växthus som fullkomligt svämmade över av grönsaker.

September: I Svenska kyrkan var det kyrkoval, i Norra Ljunga hölls det hästpremiering och inne i Sävsjö rasade butiksägare mot att kommunen valde att stänga av centrum för biltrafik. Hjertbergs Lilla Kontorsvaruhus gick så långt att man valde att stänga butiken helt den dagen.

Oktober: Tisdagen den 17 oktober revs biografen Röda Kvarn i Sävsjö. Ett landmärke med många minnen för de Sävsjöbor som någon gång stått i kön till biljettkassan.

November:
Jeanette och Paul Hultén uppmärksammades för sitt slit med ekologiska grönsaker, och förärades med Årets miljöpris 2017 av Sävsjö kommun. Årets kulturstipendium gick till Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson på Femtinge Teater.

December:
Trillingarna Amilia, Anja och André Hammar Komarica fyllde tio år i början av december, och i huset i bostadsområdet Spången i Sävsjö var det full fart när någon skulle iväg på träning, en annan tjuvade pepparkakor bakom mamma Annikas rygg och en tredje åkte omkring på hoverboard.

MED DEN HÄR krönikan vill jag också passa på att tacka för mig. Det här blir det sista jag gör på Sävsjöredaktionen. I dagarna går flyttlasset ner till andra sidan av den skånska gränsen för nya äventyr.

Så, Sävsjö, för att citera en av mina favoritfilmer, Ronja Rövardotter: ”kanske ses vi igen, kanske inte”.

Till dess: peace out!

Läs mer:


Källa: Året ur en Sävsjöreporters perspektiv