”Allt för Sverige”-Erik bröt ihop av familjetragedin


Erik Seaholms första barn dog vid födseln.
I ”Allt för Sverige” får han veta att hans släktingar gått igenom samma tragedi.
– När jag läste att de varit med om samma sak fick det mig att bryta ihop, säger han. Det är i Munkarp i Skåne som Erik Seaholm, 38, har sina rötter. I kvällens avsnitt av ”Allt för Sverige” får han veta mer om sin familj.
Det är en speciell händelse i historien om Eriks släkt som han kan relatera extra mycket till. Och som får honom att bryta ihop.
– Jag tänkte att jag inte skulle vara en amerikan som kommer dit och gråter. Men när man ser var min familj bott och genom deras ögon träffar det en, säger han.
Bröt ihop
Erik får veta att två gamla släktingar till honom förlorade sitt barn vid födseln. Något som han och hans fru själva har gått igenom med deras första barn.
– Fram till dess tyckte jag livet hade varit lätt. Inget hemskt hade hänt mig. När jag läste att de varit med om samma sak fick det mig att bryta ihop. Jag är en Texaskille som blivit uppväxt med John Wayne-filmer och att hålla tillbaka gråten, säger Erik Seaholm.
Vidare förklarar han att det var skönt att få ut tårarna – speciellt på en plats där släkten varit och levt.
– Jag har en examen i historia och när man reser till platser man läst om kan man känna auran. Men när det är sin egen historia träffar det en hårt. Det är den exakta platsen där min familj levde, det är så överväldigande och det är svårt för andra att förstå, säger han.
Kallas ”The Swede”
I Austin i Texas bor Erik med sin fru och sina två barn. Där är det ingen som kallar honom vid namn, utan istället går han under ”The Swede”. Länge har han identifierat sig som svensk men efter sin medverkan i ”Allt för Sverige” har relationen till landet blivit starkare.
– Att vara där fick mig att inse att jag vet inget om kulturen och här i Texas svarar jag till namnet ”The Swede”. Men jag är jättemycket en amerikan, säger Erik Seaholm.
”Allt för Sverige” sänds ikväll klockan 20:00 på SVT1.

Se mer här:


Cred & Källa: ”Allt för Sverige”-Erik bröt ihop av familjetragedin