Allt du behöver veta om Eurovision Song Contest – Expressen


Sverige tävlar med Robin Bengtsson och ”I can’t go on” i Eurovision Song Contest 2017.

På lördag tävlar han mot favoriterna Portugal och Italien, när finalen i Eurovision Song Contest avgörs i Kiev.

Men vilka gick vidare från semifinalerna, och vem kommer vinna Eurovision?

Det råder Eurovision Song Contest-feber i Europa, och på lördag avgörs finalen för 2017 i Kiev.

Robin Bengtsson tävlar för Sverige med sin låt ”I can’t go on”, och öppnade hela musiktävlingen när han var bidrag nummer ett i tisdagens semifinal.

Semifinal 1 sändes tisdagen 9 maj, semifinal 2 sänds torsdagen 11 maj och finalen i Kiev sänds på lördag den 13 maj, alla dagar 21.00 svensk tid, på SVT1.

Vilka gick vidare från semifinal ett?

Robin Bengtsson räddade vidare Sverige till finalen på lördag, tillsammans med nio andra länder. Sverige fick sällskap av Isaiah från Australien, Blanche från Belgien, Dihaj från Azerbadjian, Salvador Sobral från Portugal, Demy från Grekland, Kasia Mós från Polen, SunStroke Project från Moldavien, Hovig från Cypern och Artsvik från Armenien.

Vilka uppträder i semifinal två?

I semifinal två är Sverige inte med, men flera nordiska grannländer – både Norge och Danmark. Utöver dem tävlar också bland annar Irland, Bulgarien, Vitryssland och Israel i semifinalen.

Eurovision i Kiev

Som vanligt tävlar inte värdlandet, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien i semifinalerna, utan de är direktkvalificerade till finalen varje år – värdlandet för att de vann förra året, och de andra länderna för att de betalar så mycket till EBU – European Broadcasting Unit. Specialfallet Australien väcker också frågor – vad skulle hända om de vinner hela Eurovision Song Contest? Då skulle Australien sända Eurovision tillsammans med ett annat europeiskt land, och tävlingen skulle hållas i Europa.

Därför är inte Ryssland med i Eurovision

Ryssland har varit favorit i Eurovision Song Contest under många år, och har flera år haft påkostade nummer som placerat sig högt upp i tävlingen. Men i årets Eurovision Song Contest är Ryssland inte med – detta på grund av att den utvalda artisten inte fick inresetillstånd i Ukraina. Ukraina stoppar Rysslands Eurovision Song Contest-deltagare Julia Samojlova från att komma in i landet. Detta på grund av att hon har uppträtt i Krim. Ukrainas utrikesminister Pavel Klimkin kallade Rysslands artistval för ”en provokation”.

Den vinner Eurovision Song Contest – enligt oddsen

Vem vinner lördagens final i Eurovision? Det finns tydliga favoriter – och Sverige är en av dem. Men bettingsajternas odds på internet talar sitt tydliga språk – det blir Italiens artist Francesco Gabbani med bidraget ”Occidentali’s Karma” som tar hem hela tävlingen, med sitt speciella scennummer och gorillakostym. Även Portugal, Bulgarien, Sverige och Belgien ligger bra till när man ser till oddsen.

Fortsätt att läsa här:


Källa: Allt du behöver veta om Eurovision Song Contest – Expressen