06:20Här är tv-bondens familjeidyll – Enköpings-Posten


06:20 | 2018-03-16

Snön som täcker åkrarna glittrar av solens strålar och lika vita är husen på gården Staby säteri, en knapp mil söder om Örsundsbro. Därinne är det betydligt varmare än minusgraderna utomhus. Värmen kommer från en halmpanna och varje dag lastas två 400-kilosbalar in.

– Den gamla ägaren hade olja och pellets och det var aldrig lika varmt som det är nu. Det är en av de bästa investeringarna vi gjort och nu kan vi nästan arbeta i t-shirt i verkstaden när vi fixar med maskinerna, säger Janne ­Rickling.

Halmpannan är ett av flera projekt som familjen Rickling förverkligat sedan de köpte gården 2009. Janne växte upp på en närliggande gård och när möjligheten att köpa grannens gård dök upp slog familjen till. I nästan tre år renoverade och rustade de upp det stora tvåvåningshuset på 550 kvadratmeter.BILD: Patrik Lundin

|

Historia. Gården har haft flera ägare sedan det byggdes i slutet 1700-talet. Innan familjen Rickling flyttade in bodde en äldre dam i huset.

– Renoveringsbehovet var väldigt stort och vi satte full fart direkt. Vi ville skapa en hemtrevlig känsla där alla rum kommer till användning och att det inte känns som ett museum. Huset har haft flera olika ägare och det har hela tiden gjorts om efter tidens tand, säger Susanne Rickling.

LÄS MER: Tv-bonden Joacim Rickling hittade kärleken: ”För bra för att vara sant”

Innan familjen köpte huset hade det rustats upp senast på 1950-talet och under arbetets gång stötte de på en del oväntade överraskningar. Bland annat när de rev ned kökets innertak dök det upp ett nytt innertak som de tog ned. Då dök det upp ett tredje.

– Man vet inte vad man ska vänta sig av ett gammalt hus, hur allting fungerar och var rören går. Första vintern var det kallt överallt och till Jannes 50-årsdag blev det stopp i ena toan. Då var det bara att gräva upp allting och lägga dit nya rör, säger Susanne.BILD: Patrik Lundin

|

Pauser. I de svarta korgstolarna från SIKA Design sitter familjen gärna när de får en stund över och tar en fika, lyssnar på musik eller läser.


Bit för bit förvandlades huset till deras drömhem och 2012 flyttade de in. De ändrade en del av den ursprungliga planlösningen genom att bland annat göra köket öppnare och slå ihop två pig­rum till ett större sovrum. Där bodde tidigare dottern Sophia som numera bor i ett annat hus en bit därifrån.

– Innan vi köpte gården frågade vi barnen vad de tyckte eftersom vi aldrig hade klarat av det här utan dem. Min pappa, som också är väldigt duktig på snickeri och hantverk, var här nästan varje dag, säger Susanne.BILD: Patrik Lundin

|

Tillökning. Inom en snar framtid blir familjen Rickling ännu större då Janne och Susanne snart får ett till barnbarn. Från vänster: Dennis Gerebo, Sophia Rickling, Fredrik Rickling, Matilda Ericson (håller i Nora), Joacim Rickling, Caroline Kejbert, Susanne Rickling och Janne Rickling.

Sönerna Fredrik och Joacim bor även de i närheten och för tillfället är det Joacims hus som renoveras. Familjen har ständigt nya projekt på gång och kommer på nya planer för framtiden.

– Vi tycker om att renovera, fixa och hjälpa varandra. Vi jobbar alltid tillsammans, det är kul och man lär sig alltid saker. Om man har hus så måste man underhålla dem och se till att de inte förfaller. Vi har inte tagit så mycket semester de senaste åren men ska försöka att göra det nu, säger Janne.BILD: Patrik Lundin

|

Fynd. Många möbler har familjen köpt på auktioner eller loppisar. Bordet har Susanne målat och sågat av benen på.

Huset byggdes 1772 och gården har anor som går ännu längre tillbaka i tiden. Trappan knarrar hemtrevligt när vi går upp till övervåningen där bland annat sovrum, gästrum och ett rum för barnbarnen finns. Bland det första man möts av är två större soffor, en fåtölj och en tv.

– Det blev en del ”Bonde söker fru”, säger Susanne och skrattar som svar på frågan vad de brukar titta på.BILD: Patrik Lundin

|

Janne och Susanne Ricklings barnbarn Nora är sjunde generationen som bor i sonen Fredrik och Matildas hus på närliggande Röloppe Gård.

Programmet är speciellt för familjen efter att sonen Joacim var med i förra årets säsong. Då fick han stor uppmärksamhet och i tv-programmet blev han och Caroline Kejbert ett par. Nu renoverar de hans farmors gamla hus i närheten av föräldrarnas för att skapa ett hem.

– Vi har slitit enormt mycket med alla husen på gården och med facit i hand skulle jag kanske inte göra om det. Det krävdes mycket tålamod när vi gjorde i ordning det stora huset och att jobba med jordbruket samtidigt men när allting var klart så gick det fort att flytta in, säger Susanne.BILD: Patrik Lundin

|

Omtyckt. Familjen tillbringar mycket tid i köket där de lagar mat och bakar, gärna till gäster som kommer på besök.?

Majoriteten av möblerna och före­målen, som speglar och byråer i huset, är köpta på auktion eller loppis. Sedan har familjen målat om eller fixat till dem på olika sätt.

– Man kan hitta jättefina saker till bra priser, men nu börjar det bli fullt här så det är tur att det finns flera hus att ställa saker i, säger Susanne.

Läs mer här:Källa: 06:20Här är tv-bondens familjeidyll – Enköpings-Posten